Avatar
Offline, Laatste login: 14:55, 4 June 2018
Geschreven op Tuesday, 20 September 2011 om 15:05

Long time no see... lees deze blog alleen als je minimaal 15 minuten tijd hebt en het vermogen om te kunnen relativeren.

Quote:
Do you know what my favorite part of the game is? The opportunity to play. - Mike Singletary

Enkele weken geleden werd ik gebeld door het anti-kraak bureau waar ik ingeschreven sta. Na een jaar wachten heb ik eindelijk mijn eigen kantoortje. Vanuit dit kantoortje wat niet groter is dan 65m2 schrijf ik artikelen voor Greenmelon Media. Hieronder vallen websites als Greenmelon, Akortrush, Mojo Amsterdam en Equiped Gaming. Laatst genoemde is jammer genoeg sinds 2010 gesloten. Alhoewel je nog wel op de website kunt komen om de archieven in te duiken.

Eind 2010 ben ik mijn broer gaan helpen met zijn studieproject Mojo Amsterdam. Dit was voor hem en twee vrienden een deel van zijn scriptie voor HBO Communicatie op INHOLLAND. Na 3 maanden hebben ze het gelaten voor wat het was na wat sponsors te hebben weten strikken en een CS team wat niet verder kwam dan de nationale subtop. Ondanks dit zag ik een potentieel slachtoffer voor mijn mini media imperium. Een soort Berlusconi Media Group zonder de enorme omzet. Ik gokte erop dat ik er wat moois van kon maken. Ik heb mijn hele hart en ziel in het merk gegooid; een website, een huisdesigner en een shitload aan sponsors. Na enkele weken kwam ik erachter dat het onmogelijk is om een dergelijk soort iets in je eentje te runnen. Je hebt vrijwilligers zo niet betaalde contributors nodig. Je hebt mensen nodig die verstand hebben van bepaalde game scene om talenten te ontdekken. Een manager voor je teams, een aantal nieuwsposters en een aantal mensen die meehelpen met marketing. Maar waar vind je deze mensen? Je kunt niet zomaar even naar het uitzendbureau lopen om een advertentie te plaatsen, dit is namelijk ongewoon. Maar wat is ongewoon? Geld verdienen met een spelletje spelen, is dat ook ongewoon?

Onlangs plaatste ik een advertentie op mijn nieuwe medium genaamd Akortrush. Deze website moet een nieuw verzamelpunt zijn voor E-Sports fanaten. Een combinatie van Cadred, HLTV.org en websites van de beste gaming teams in de wereld. Hier verzameld al het nieuws zich in formeel getypte posts welke vermakelijk en leesbaar zijn voor onze lezers. Grote plannen staan on-hold. Niet vanwege financiële beperkingen, wij zijn blessed met een aantal toffe geldschieters, maar vanwege een tekort aan mankracht. Ondanks een post die die al 3 weken op de website te vinden is hebben we nog nul aanmeldingen. Wie wilt dat nou niet? Een vliegtuig in stappen met je laptop, smartphone en wat kleding en de vetste events ter wereld bezoeken om daar leuke mensen te leren kennen en verslag te doen van je bevindingen. En je krijgt er nog betaald voor ook. Hier komen we op een punt dat wij Nederlanders net niet gemotiveerd genoeg zijn om dergelijke dingen te doen. Hetzelfde probleem zien we terug in onze pro-gamers zelf. Vooral in games als Counter-Strike, Call of Duty en andere teamgames zien we dit fenomeen terug. Moeten wij er zelf moeite voor doen? Kost het ons tijd? En wat krijgen we ervoor terug?

Daarnaast benaderde ik diverse LAN-party’s in de Benelux met de vraag of ik als E-Sports medium een kleine stand/booth mag huren op hun event. In deze booth zal er plaats zijn voor een chique lounge waar gamers kunnen uitrusten op grote fatboys (uiteraard gesponsord) met een heerlijke fruitcocktail van een bekend fruitmerk of een massage van een mooie blonde schone dame, een dame die bekend is in de topsport. Onder het genot van opzwepende beats van een lounge DJ (Jimmy Woo, Club Air, Republiel Bloemendaal, Bloomingdale) en een mooi podium waar mensen een shoot-out konden doen tegen een pro-gamer (Geleend door een organisatie) en mooie prijzen konden winnen van een bekend hardware merk. Daarnaast kon elke gamer na de shoot-out een zogenaamde total refreshment krijgen door twee babes van een bekend deodorant merk (Unilever). Maar nee hoor, ik krijg nul op het rekest en wacht nu al langer dan 3 weken op een reactie van iemand van The Reality. Frag-o-Matic vond mijn interesse leuk maar daar bleef het dan ook bij. Hoezo willen deze organisaties niet innoveren? Hoezo willen ze niet met iets nieuws komen? Durven ze de stap niet aan? Of is het iets persoonlijks? Het blijven de saaie events in de grijze betonhallen of sportzalen. We staan al sinds de komst van NetGamez stil. Ik kan mijzelf slechts maximaal vijf evenementen voor de geest houden die er wat anders uitzagen.

Ik ben altijd een bevlogen type geweest, ik wilde het altijd zelf doen op mijn manier. Waar een wil is, is een weg. Maar zijn er überhaupt mensen met een soort gelijk denkbeeld over E-Sports en gaming in Nederland? Ik ken maar 1 organisatie die ik echt serieus neem omdat hun zo dicht bij de gamers staan en niet bij de sponsors, laat dat nou net de eigenaar van Gamelux zijn; Wsquared. Soms vraag ik mij af waarom blijft de organisatie die altijd het voortouw heeft genomen qua E-Sports in de Benelux zo op de achtergrond. Waarom word er niet geïnvesteerd in het maatschappelijk aan de kaak stellen van gamen. Het kan enorm sociaal, gezellig en educatief zijn. Heeft dit met financiën te maken of is er simpelweg geen interesse in vanuit de sponsors en WSquared zelf? Hoezo word er geen evenement georganiseerd in een hippe club of bar waar gaming “hip” word gemaakt. Wil je gaming interessanter maken voor een breed publiek maak het dan toegankelijker. Ga mee met de tijd. Stop met het investeren van zolderkamer gaming. Er zijn duizenden gamers die doordeweeks een potje FIFA op de console spelen en in het weekend een voetbalwedstrijd spelen met als afsluiter een mooie stapavond. Doordeweeks studeren of werken zij. Maar E-Sports kennen ze nog niet. Wat vet! Kan je geld verdienen met gamen? Ja maar dan ga ik niet thuis op de bank zitten om de hele avond in mijn eentje te gamen? Doe het dan gezellig in een toffe bar, club of venue. Ook sponsoren zullen hier meer open voor staan. Lifestyle merken zullen gaming serieuzer gaan nemen en gaandeweg worden zij geïntroduceerd in de wereld van gaming en snel geld. Er zal een massa publiek beschikbaar zijn voor marketing activiteiten. Er zijn zoveel meer gamers dan je nu denkt dat er zijn. Zij weten alleen nog niet dat wij er zijn. Gamelux zou zomaar 100.000 meer bezoekers kunnen krijgen. Laat zien dat je er bent, laat zien dat E-Sports bestaat en laat zien dat E-Sports zoveel meer kan zijn dan op een doordeweekse avond op Ventrilo te zitten met een liter cola en een Redbull om tot middernacht door te knallen.

Je kan wel blijven zeggen E-Sports is niet groot genoeg om soort gelijke events te organiseren. Vergelijk ons kleine kikkerland niet met Zweden hoor ik dan vaak. Zweden is ook begonnen zoals wij zijn begonnen en de reden waarom veel jongeren daar gamen heeft echt niet zoveel met het kille weer en het korte daglicht te maken. Het heeft te maken met het feit dat er daar een aantal gasten opstonden met het plan om een gamecafe te beginnen wat toegankelijk was voor iedereen en niet alleen voor de zaterdagnacht zolderkamer gamers. Maakt het hip, schenk cocktails, benader lifestyle merken voor sponsoring en zorg ervoor dat wij niet langer in het hokje “nerd’ worden geplaatst. Maatschappelijke benadering is de sleutel tot succes. Durf te ondernemen, durf te investeren. Natuurlijk zal het de eerste keer niet lukken maar probeer met een minimaal budget iets te realiseren wat hieraan voldoet. Of zal ik misschien maar eens de gok gaan wagen?

Reacties

guidson schreef op 20 September 2011 - 15:07 0 thumbs
Avatar
 
formeel getypte posts = informeel

zitten wat typos in maar je kan dit niet editen ofzo...
Swift schreef op 20 September 2011 - 15:19 0 thumbs
Avatar
 
mooie woorden guido ;) , ben het met je eens
MilsoN schreef op 20 September 2011 - 15:21 0 thumbs
Avatar
 
leuke blog, je hebt wel gelijk dan LAN's meer moeten innoveren. Die stand die je noemde kon wel leuk zijn :D
btw, ik zie niet echt een register functie op akortrush.nl , ofwel zie ik echt scheel ...had me anders al tijdje geleden geregistreerd
H@PP@TON schreef op 20 September 2011 - 15:26 0 thumbs
Avatar
 
Lekkere blog!

Jammer dat je initiatieven niet serieus/aangenomen worden bij bijvoorbeeld ESL en The Reality.
Lijkt me echt supervet, zon chill lounge @ LAN :D
guidson schreef op 20 September 2011 - 15:26 0 thumbs
Avatar
 
MilsoN schreef:
leuke blog, je hebt wel gelijk dan LAN's meer moeten innoveren. Die stand die je noemde kon wel leuk zijn :D
btw, ik zie niet echt een register functie op akortrush.nl , ofwel zie ik echt scheel ...had me anders al tijdje geleden geregistreerd

thx!

je kunt je niet echt registreren je kunt reageren met een disqus account... onderaan elke post heb je de mogelijkheid om je te registreren met disqus of anoniem te plaatsen (enorm groot comment systeem wat op veel nieuwswebsites en communities werkt), als je een disqus account heb kun je ook een avatar instellen en een vaste nickname.
talle schreef op 20 September 2011 - 16:16 0 thumbs
Avatar
 
Vanuit WSquared heb ik geprobeerd in een vroeg stadium in te haken op het 'fenomeen' e-sports zoals dat zich in andere landen heeft ontwikkeld. Mijn visie hierbij was dat we onze sport breed moeten vertegenwoordigen zodat we op het moment dat e-sports ook hier ontploft klaar zijn om grote bezoekers aantallen en deelnemers te verwelkomen. Dit deed ik via de volgende takken, ik vergelijk dit even met voetbal:

- Gamelux met news/coverage, online tv en een magazine - Studio sport / Voetbal International
- ESL met online competities en fysieke events - KNVB met bijbehorende wedstrijden

Vanaf 2007 hebben we met deze constructie gewerkt en hierbij ook een webshop, ESWC, KODE5 en nog andere evenementen betrokken. Sinds 2009 werk ik samen met af en toe een werknemer of afstudeerder fulltime in e-sports. Het probleem is echter altijd geweest dat we nooit die kritieke massa aan gamers hebben kunnen bereiken. We waren nooit in staat om op eigen kracht volle zalen te trekken.

Dit heeft in mijn ogen een aantal oorzaken zoals de negatieve sfeer (flamers), het opsplitsen van CS/CSS, de komst van World of Warcraft, de erg internationaal gerichte focus van COD en verschillende RTS games. En het feit dat Consoles in Nederland onwijs populair zijn. Het is altijd moeilijk geweest om in het nuchtere Nederland echte believers te vinden en sponsoren over de streep te trekken. Bijkomend nadeel is dat de geschikte organisaties in Nederland helaas op 1 hand te tellen zijn en dat keer op keer prutsers voorbij komen die denken het klusje te klaren maar daarmee het voor een partij als WSquared onmogelijk maakt om e-sports positief te blijven profileren.

Met ESL proberen we onze events te koppelen aan bestaande grote evenementen zoals de HME en Firstlook. Hier komen wel de benodigde gamers en voegen we met e-sports daadwerkelijk iets toe. Ik blijf me verbazen hoe populair het is op deze beursen.

Investeren in nieuwe concepten voor e-sports is voor ons niet realistisch, de return is in zowel financieel als in waardering vaak laag. Ik kijk graag af bij landen die wel succesvol zijn en Duitsland is daarbij mijn grote voorbeeld.

Ik lees in je blog dat jij de financiele middelen hebt om internationale coverage te doen en hele booths op lanparty's neer te zetten. Ik betwijfel 1) of je dit wel hebt en 2) of je geldschieters hier blij mee zullen zijn. De exposure is helaas beperkt en je kunt je geld maar één keer uitgeven. Ik zou hier zeker goed over nadenken en mijn best doen om iets structureels neer te zetten. Wat de Benelux nu in ieder geval mist is een structurele competitie met prijzengelden. Dat is iets waar gamers/teams zich aan op kunnen trekken, exposure kunnen garanderen richting sponsors en ook een bepaalde media value kunnen bereiken. Tot die tijd is geld verdienen met een spelletje voor vrijwel niemand weggelegd.
WsH schreef op 20 September 2011 - 17:34 0 thumbs
Avatar
 
@ guidson nice read en ben het met je eens!

@talle, dat laatste stukje van je 1); Ikzelf vertrouw er wel op dat guidson zoiets voor elkaar kan krijgen. Hij heeft meermaals al laten zien dat als hij er in gelooft dat het er ook uiteindelijk staat, met of zonder sponsoring.
liQuid^moTion schreef op 20 September 2011 - 17:52 0 thumbs
Avatar
 
Quote:
Of zal ik misschien maar eens de gok gaan wagen?

eigenlijk wou ik dat vragen tijdens het lezen van het stukje, want ik heb je al vaker over dit soort ideeen gehoort. Natuurlijk is het niet makkelijk en kost het veel tijd en moeite (en geld wss, in eerste instantie zul je er nog geen winst mee maken, tot het echt goed loopt later). Why didn't you try it yet? :P
Ik denk de reden dat veel anderen het ook niet geprobeert hebben, en dat is de onzekerheid of het al dan niet iets op gaat leveren (als je alleen maar in de schulden komt erdoor, of iig. een hoop geld wegbrengt, wordt je er niet vrolijk van, zeker nadat je er zoveel tijd en moeite in hebt gestoken).


Laatst gewijzigd op 20 September 2011 - 17:55

kayell schreef op 20 September 2011 - 18:39 0 thumbs
Avatar
 
misschien zullen alle 'grote' e-sport blx orga's eens om tafel moeten, want blijkbaar willen organisaties wel maar is het te moeilijk om t alleen te doen.
mooie blog btw
ufear schreef op 20 September 2011 - 20:05 0 thumbs
Avatar
 
kayell schreef:
misschien zullen alle 'grote' e-sport blx orga's eens om tafel moeten, want blijkbaar willen organisaties wel maar is het te moeilijk om t alleen te doen.
mooie blog btw

Als de 'esportbond' tripjes naar Korea blijft maken met weet ik hoeveel mensen van subsidiegeld waar je 5 EPS seizoenen met 8 games van zou kunnen doen vrees ik dat dat weinig vruchten gaat afwerpen.
kayell schreef op 20 September 2011 - 20:17 0 thumbs
Avatar
 
ufear schreef:
kayell schreef:
misschien zullen alle 'grote' e-sport blx orga's eens om tafel moeten, want blijkbaar willen organisaties wel maar is het te moeilijk om t alleen te doen.
mooie blog btw

Als de 'esportbond' tripjes naar Korea blijft maken met weet ik hoeveel mensen van subsidiegeld waar je 5 EPS seizoenen met 8 games van zou kunnen doen vrees ik dat dat weinig vruchten gaat afwerpen.

maar hoezo hebben zij dan dat subsidie geld en jullie niet?
iKS schreef op 20 September 2011 - 20:21 0 thumbs
Avatar
 
erg nice read guidson!
nadeel is alleen dat het erg duur is om veel reclame te maken voor esport dingen zoals andere grote merken dat doen. je zou eigenlijk overal posters en shit moeten ophangen door heel nederland van gamelux of van verschillende nederlandse lans, dan zullen mensen het zo vaak zien dat ze het al snel normaler zullen vinden. maar dat is helaas nogal duur.

er is trouwens wel echt een stijgende lijn in de hoeveelheid waarin mensen het normaal vinden dat je esport doet. 10 jaar geleden werd er totaal anders gekeken naar serieus gamen dan nu, ook veel gamen is tegenwoordig een stuk minder raar dan vroeger heb ik het idee (je bent nu niet per se een nerd als je veel gamed).

maar ben het helemaal eens met je visie, als je hier wat mee gaat doen neem dan vooral contact met me op. wil hier wel beetje van op de hoogte blijven :)
FwR[M] schreef op 20 September 2011 - 21:39 0 thumbs
Avatar
 
kayell schreef:
ufear schreef:
kayell schreef:
misschien zullen alle 'grote' e-sport blx orga's eens om tafel moeten, want blijkbaar willen organisaties wel maar is het te moeilijk om t alleen te doen.
mooie blog btw

Als de 'esportbond' tripjes naar Korea blijft maken met weet ik hoeveel mensen van subsidiegeld waar je 5 EPS seizoenen met 8 games van zou kunnen doen vrees ik dat dat weinig vruchten gaat afwerpen.

maar hoezo hebben zij dan dat subsidie geld en jullie niet?

Omdat waarschijnlijk esportbond een andere visie heeft die die subsidies beter aanspreken.
kayell schreef op 20 September 2011 - 21:47 0 thumbs
Avatar
 
FwR schreef:
kayell schreef:
ufear schreef:
kayell schreef:
misschien zullen alle 'grote' e-sport blx orga's eens om tafel moeten, want blijkbaar willen organisaties wel maar is het te moeilijk om t alleen te doen.
mooie blog btw

Als de 'esportbond' tripjes naar Korea blijft maken met weet ik hoeveel mensen van subsidiegeld waar je 5 EPS seizoenen met 8 games van zou kunnen doen vrees ik dat dat weinig vruchten gaat afwerpen.

maar hoezo hebben zij dan dat subsidie geld en jullie niet?

Omdat waarschijnlijk esportbond een andere visie heeft die die subsidies beter aanspreken.
Doelde eigenlijk meer op hoe je die subsidies wel kan krijgen
Qun schreef op 21 September 2011 - 00:28 0 thumbs
Avatar
 
Een vereniging zijn en niet een commercieel bedrijf ;)
PeterG schreef op 21 September 2011 - 00:41 0 thumbs
Avatar
 
kayell schreef:
FwR schreef:
kayell schreef:
ufear schreef:
kayell schreef:
misschien zullen alle 'grote' e-sport blx orga's eens om tafel moeten, want blijkbaar willen organisaties wel maar is het te moeilijk om t alleen te doen.
mooie blog btw

Als de 'esportbond' tripjes naar Korea blijft maken met weet ik hoeveel mensen van subsidiegeld waar je 5 EPS seizoenen met 8 games van zou kunnen doen vrees ik dat dat weinig vruchten gaat afwerpen.

maar hoezo hebben zij dan dat subsidie geld en jullie niet?

Omdat waarschijnlijk esportbond een andere visie heeft die die subsidies beter aanspreken.
Doelde eigenlijk meer op hoe je die subsidies wel kan krijgen
[url=]http://nl.wikipedia.org/wiki/Subsidie[/url]
dbm schreef op 21 September 2011 - 01:09 0 thumbs
Avatar
 
kayell schreef:
FwR schreef:
kayell schreef:
ufear schreef:
kayell schreef:
misschien zullen alle 'grote' e-sport blx orga's eens om tafel moeten, want blijkbaar willen organisaties wel maar is het te moeilijk om t alleen te doen.
mooie blog btw

Als de 'esportbond' tripjes naar Korea blijft maken met weet ik hoeveel mensen van subsidiegeld waar je 5 EPS seizoenen met 8 games van zou kunnen doen vrees ik dat dat weinig vruchten gaat afwerpen.

maar hoezo hebben zij dan dat subsidie geld en jullie niet?

Omdat waarschijnlijk esportbond een andere visie heeft die die subsidies beter aanspreken.
Doelde eigenlijk meer op hoe je die subsidies wel kan krijgen

Ze werken samen met noc-nsf en krijgen zodoende subsidie voor het promoten en mogelijk maken van e-sports

Uiteraard hebben zij ooit een goed idee gehad om noc-nsf te benaderen voor een dergelijke samenwerking, maar verder lijkt de kennis behoorlijk te ontbreken en doen ze maar wat. Als wsquared deze middelen zou hebben zouden er waarschijnlijk een stuk meer qualifiers zijn voor diverse toernooien en diverse games en zou ook gamelux een stukje strakker draaien lijkt me :D
Rek0n schreef op 21 September 2011 - 07:42 0 thumbs
Avatar
 
Ben het helemaal met je eens, samen moeten wij als gamers opstaan en initiatief gaan nemen om e-sport bekend te maken aan de maatschappij!

guidson schreef:
Maakt het hip, schenk cocktails, benader lifestyle merken voor sponsoring en zorg ervoor dat wij niet langer in het hokje “nerd’ worden geplaatst. Maatschappelijke benadering is de sleutel tot succes. Durf te ondernemen, durf te investeren. Natuurlijk zal het de eerste keer niet lukken maar probeer met een minimaal budget iets te realiseren wat hieraan voldoet. Of zal ik misschien maar eens de gok gaan wagen?

Een geweldig idee!
xLs schreef op 21 September 2011 - 07:55 0 thumbs
Avatar
 
Waarom doen we dit dan niet gewoon met zn allen, er zijn zo te zien genoeg mensen voor in. Laten we actie ondernemen, spreek een keer met zn allen ergens af. Minder praten meer doen! Ik ben er 1000000000% voor in :)
Nice read :)


Laatst gewijzigd op 21 September 2011 - 07:55

kayell schreef op 21 September 2011 - 08:55 0 thumbs
Avatar
 
dbm schreef:
kayell schreef:
FwR schreef:
kayell schreef:
ufear schreef:
kayell schreef:
misschien zullen alle 'grote' e-sport blx orga's eens om tafel moeten, want blijkbaar willen organisaties wel maar is het te moeilijk om t alleen te doen.
mooie blog btw

Als de 'esportbond' tripjes naar Korea blijft maken met weet ik hoeveel mensen van subsidiegeld waar je 5 EPS seizoenen met 8 games van zou kunnen doen vrees ik dat dat weinig vruchten gaat afwerpen.

maar hoezo hebben zij dan dat subsidie geld en jullie niet?

Omdat waarschijnlijk esportbond een andere visie heeft die die subsidies beter aanspreken.
Doelde eigenlijk meer op hoe je die subsidies wel kan krijgen

Ze werken samen met noc-nsf en krijgen zodoende subsidie voor het promoten en mogelijk maken van e-sports

Uiteraard hebben zij ooit een goed idee gehad om noc-nsf te benaderen voor een dergelijke samenwerking, maar verder lijkt de kennis behoorlijk te ontbreken en doen ze maar wat. Als wsquared deze middelen zou hebben zouden er waarschijnlijk een stuk meer qualifiers zijn voor diverse toernooien en diverse games en zou ook gamelux een stukje strakker draaien lijkt me :D

dank

@strifer, not sure if serious
rove schreef op 21 September 2011 - 09:20 0 thumbs
Avatar
 
Zolang gamers zelf geen cent willen uitgeven (wat jij overigens ook aanstipt in je stuk) gaat er nooit iets veranderen. Ik geloof nog steeds in buy-in toernooien (danwel door organisaties, danwel door groepen spelers) omdat er dan geld is waar je iets mee kunt doen zoals coverage, streaming, prijzen, boetes. Als je kunt aantonen dat je zelf geld genereert zijn bedrijven ook iets makkelijker denk ik om het een en ander bij te springen.
Qun schreef op 21 September 2011 - 11:39 0 thumbs
Avatar
 
Een goede stap zou zijn om meer competities weg te halen van LAN en te verplaatsen naar evenementen zoals bijvoorbeeld Firstlook.
Of doe het zoals DreamHack en Assembly. Zet de compo's op, naast de BOYC. Dus met TUP PCs en een dedicated area.

40 euro voor 3 dagen lang met allemaal "nerds" in een hal zitten is gewoon niet aantrekkelijk. Zonder nog gesproken te hebben over het eten, de locatie en de slaap mogelijkheden.
Het heeft mij in ieder geval weggejaagd van de Nederlandse LANs (Reality 2008 was de laatste dacht ik).

Daarnaast moet Nederland echt een minder lui worden, waaronder ik. Nederland is een super klein land en eigenlijk is elk(e) LAN/evenement dichtbij vergeleken met andere landen. Hier kan je Vlaanderen ook nog bij rekenen.

Over de eSports bond, dat is een kwestie van tijd. Vanaf volgende jaar gaat het allemaal anders. Geef ze wat tijd, ik ga mijzelf er ook namelijk mee bemoeien.

Meer samenwerking wordt ook aangewerkt, er zijn al meerdere partijen om de tafel gaan zitten om de Nederlandse scene te laten groeien. Hier zijn ook "teams/MGOs" bij betrokken, dus niet alleen organiserende partijen zoals de eSports bond en DUH-Events.
Zover ik weet zijn er nu bijna om de week meetings tussen verscheidende partijen in Nederland en België.

Het zou prettig zijn als meer mensen ook over eSports praten, ik ben er twee jaar geleden mee begonnen, tegen eigenlijk wel iedereen. Ouders, familie, vrienden en chicks, dan bedoel ik niet alleen chicks die ik al kende, maar zelfs bij de eerste kennismaking. Het ligt er gewoon aan hoe je het overbrengt. Ik zelf heb een Australische chick in bed heb geluld op de terugreis van i37 :D

In de Nederlandse scene ben ik best wel een rookie en mijn interesse kwam eigenlijk pas sinds de afgelopen Pack4DreamHack, toen ik wat Nederlandse gamers heb leren kennen.
Ik volg al jaren lang de internationale scene en kreeg nare kippenvel van de Nederlandse scene. Maar nu heb ik besloten dat ik daar zelf maar verandering in moet brengen.
Hoe en wat precies kan ik nog niet vertellen, maar het is een heel mainstream project en zonder dat de participanten het weten, worden ze geïntroduceerd aan de eSports "mindset".

Guido heeft gelijk, het moet "hipper" worden. Dat betekent niet zozeer van de term "nerd" afkomen - want hey, nerds zijn de rijkste mensen van de wereld - maar zorgen dat eSports op een andere manier wordt bekeken dan alleen een nerd's hobby.
Het moet iets prestigieus worden, daag mensen uit om het zelf te proberen, het gaat er nu eenmaal om wie de beste is.

Normaal ben ik totaal geen persoon van lange teksten, meer een persoon die liever praat in persoon. Maar ik wil graag de Nederlandse scene helpen groeien. Dus vandaar deze enkele alinea's.Tim "Qun" Sijpkens
kden1m schreef op 21 September 2011 - 12:40 0 thumbs
Avatar
 
Gisteren op school zat ik even HLTV.org & Gamelux te checken over de ESWC qualifier. Gingen mensen uit mijn projectgroepje vragen; "Wat is dat?" Dus ik vertelde ze in het kort wat dit was. "Jezus dat soort mensen zijn echt no-lifers" kreeg ik te horen. Toen dacht ik meteen bij mezelf, nee die mensen zijn helemaal geen no-lifers. Misschien in jullie ogen omdat zij elke dag zoveel moeten gamen. Die mensen hebben ook een social-life en doen genoeg dingen buiten het gamen om. En nu lees ik deze blog van guido dat je van het "zoldergaming" af moet. Nou daar heb je wel gelijk in.

Mijn ouders waren ook echt altijd anti-gamen. Vooral CS. Maar ja op zich ook wel logisch als je kind elke dag een game speelt voor vele uren per dag. Maar dit veranderde totaal toen ik ze vertelde over wat E-Sports nou precies inhield. Lan's, community's etc. Toen was het in 1 keer een totaal ander verhaal en waren ze ook nog eens geïnteresseerd over hoe de lan was verlopen.

Zo nog een voorbeeld, mijn vrienden zitten altijd te haten dat ik altijd CS en op Gamelux zit. Tot het moment dat ze bij mij thuis binnen stapte en we aan het lannen waren. "Ohh dit is toch wel vet, zo samen gamen". Alsnog flamen ze maar je snapt wat ik bedoel.


Laatst gewijzigd op 21 September 2011 - 12:46

Bruggeman schreef op 21 September 2011 - 13:38 0 thumbs
Avatar
 
Iedereen kan en mag een mening hebben, het is voor mij zelf ook eens leuk om dat allemaal te lezen en de reply's hierop. Maar wat jij voor ogen hebt strookt niet met de realiteit hoor.

Het enige wat ik kan opmerken is dat jij enorm veel ideeën hebt en zeer creatief bent maar veel dingen die je zegt zijn gewoon niet realiseerbaar.
E-sports is en zal altijd een niche zijn in het totale gaming wereldje en je zal er nooit rijk van worden en nooit over voldoende budget beschikken om al je dromen waar te maken. Maar dat is net de charme van E-sports, dat geldt ook voor ieder topteam over de ganse wereld mschn EG net niet. E-sports is veel te sponsor afhankelijk dat was ook te merken met de crisis 2 jaar terug.

Daarnaast zijn de Benelux landen voor veel bedrijven geen grote afzetmarkten, ze zijn ingewikkeld je zit met 3 talen, 3 gemeenschappen en 3 landen.

Verder voor de mensen die echt willen weten hoe je een land kan transformeren naar een E-sports minded land, zoek eens op hoe Zuid-Korea het gedaan heeft. Er zijn genoeg reportages en documentaires te vinden op internet hoe zij na een grote crisis besloten hebben om geld te investeren in het gamen.
TmK schreef op 21 September 2011 - 17:20 0 thumbs
Avatar
 
Bruggeman schreef:
Iedereen kan en mag een mening hebben, het is voor mij zelf ook eens leuk om dat allemaal te lezen en de reply's hierop. Maar wat jij voor ogen hebt strookt niet met de realiteit hoor.

Het enige wat ik kan opmerken is dat jij enorm veel ideeën hebt en zeer creatief bent maar veel dingen die je zegt zijn gewoon niet realiseerbaar.
E-sports is en zal altijd een niche zijn in het totale gaming wereldje en je zal er nooit rijk van worden en nooit over voldoende budget beschikken om al je dromen waar te maken. Maar dat is net de charme van E-sports, dat geldt ook voor ieder topteam over de ganse wereld mschn EG net niet. E-sports is veel te sponsor afhankelijk dat was ook te merken met de crisis 2 jaar terug.

Daarnaast zijn de Benelux landen voor veel bedrijven geen grote afzetmarkten, ze zijn ingewikkeld je zit met 3 talen, 3 gemeenschappen en 3 landen.

Verder voor de mensen die echt willen weten hoe je een land kan transformeren naar een E-sports minded land, zoek eens op hoe Zuid-Korea het gedaan heeft. Er zijn genoeg reportages en documentaires te vinden op internet hoe zij na een grote crisis besloten hebben om geld te investeren in het gamen.
heb ff gezocht maar welke docu's bedoel je :D ?
Bruggeman schreef op 21 September 2011 - 17:24 0 thumbs
Avatar
 
http://www.youtube.com/results?search_query=korean+gaming+documentary&aq=0sx&oq=korea+gaming+

Nog 1 iets betreffende deze blog : In mijn ogen zijn Belgen veel te asociaal om te gamen in groep. En waarom in het buitenland gamecenters zoveel succes hebben ligt eerder aan de financiële toestand van die gebruikers. In de Benelux heeft bijna iedereen een eigen computer en een goede internet verbinding waarom zou je dan nog naar een lancenter gaan ?


Laatst gewijzigd op 21 September 2011 - 17:36

Sidneylehmann schreef op 21 September 2011 - 20:14 0 thumbs
Avatar
 
nice read + eens, innovatie is key! Wachten op de massa die wakker wordt is geen optie, breng wat de massa in beweging brengt.

Als iedereen blijft zeggen dat het Nederlandse publiek lui en krenterig is komen we er natuurlijk niet. Dat is precies hetzelfde als een bakker die tegen een klant zegt "He, ga is brood kopen!"

Word wakker, wees creatief en breng wat de mainstream gamers willen! Ik zeg Guido ga door met je plannen, de volhouder wint altijd!
lorenz schreef op 21 September 2011 - 21:01 0 thumbs
Avatar
 
Ben benieuwd wat hiervan gaat overblijven...
blog met de realisatie van de plannen bvb per maand zou wel nice zijn =]

Voor de rest vind ik het wel leuk om te lezen, maar daar stopt het ook.
triks schreef op 22 September 2011 - 09:47 0 thumbs
Avatar
 
Een booth op een lan? Knal die booth midden in de binnenstad neer :D en laat iedereen zien wat het is. Zoveel opties die er zijn tegen een relatief klein bedrag.

Ik ben ook wel benieuwd, talle, wat nou de visie van gamelux is. Ik heb het idee dat niemand het hier weet, en dat gamelux eigenlijk alleen een forum is waar een nu nog selectief groepje mensen 'samen' komt. Het is ondertussen dan ook ontwikkeld naar een redelijk gesloten community.


Laatst gewijzigd op 22 September 2011 - 09:56

mrwong schreef op 23 September 2011 - 17:25 0 thumbs
Avatar
 
NICE: Maar bij een visie hoort ook een missie + strategie.

Check ur pm plz
Giantt schreef op 23 September 2011 - 18:28 0 thumbs
Avatar
 
Gemotiveerde jongen dit. Thumbs up.

Mooi beschreven en hopelijk gaan organisaties dit blog ook eens serieus nemen. Hoewel ik dit niet verwacht van de in de blog genoemde organisaties.

Succes anyway!
nika- schreef op 23 September 2011 - 18:55 0 thumbs
Avatar
 
nice read guido ;)!

ik check je site ook dagelijks hoor !


Laatst gewijzigd op 23 September 2011 - 18:55

Djabber schreef op 23 September 2011 - 19:52 0 thumbs
Avatar
 
Ik las met veel plezier je blog.
Iemand met innoverende ideeën, en een berg ambitie.
En waarschijnlijk ook de kennis en vaardigheden om zijn doelen te realiseren.

En zoals je al zei: "Wie wil dat nou niet? Een vliegtuig in stappen met je laptop, smartphone en wat kleding en de vetste events ter wereld bezoeken om daar leuke mensen te leren kennen en verslag te doen van je bevindingen."
Dat klinkt voor mij, als waarschijnlijk velen als een droombaan. Het enigste wat mij dan ook afschrikt is; Hoe reëel is dit? Hoeveel valt er op dit moment te behalen binnen de E-sport business. Een bodemloze put of een ruwe diamant?

Zeker binnen de benelux zijn de organisatoren van meeste lans met alle respect; slechts hobbyisten die tijd over hebben.
Er valt zoveel meer te behalen binnen de E-sports wereld. Kijk naar de aziatische landen, E-sport is daar geen verloren kind binnen de media.
E-sport is groot daar, E-sport leeft daar. Top spelers daar zijn helden. Binnen de benelux zal een top speler niet verder komen dan "hier heb je €100 en wat gamegear".
Hoe komt dit?

Het heeft er inderdaad grotendeels mee te maken dat gamen nog toe wordt geschreven aan "nerdje's met een brilletje en kroesig haar, die leven op de zolder".
Gamen is niet hip, en is het zwarte schaap van de media wereld.
Terwijl de realiteit en statistieken anders vertellen:
"Worldwide, the game industry in 2007 was about $41.9 billion. This number is expected to grow 9.1% annually to $48.9 in 2011 and $68 billion in 2012, making it fastest-growing component of the international media sector"
http://vgsales.wikia.com/wiki/Video_game_industry

Natuurlijk is dit een groot deel casual gamers, maar er is een markt. Waarom groeit de casual gaming markt zo snel, maar blijft E-sports achter?

Ik weet dat het eraan zit te komen, E-sports zal binnen Europa uit de schaduw stappen en het licht vinden.Je ziet het gelukkig wel al langzaam gebeuren, met name de RTS games bieden steeds grotere prijzen voor diverse events.
Nu is het aan ons de taak om sponsoren en investeerders te laten zien dat E-sports hier is om te blijven.


Laatst gewijzigd op 24 September 2011 - 05:19

zemik schreef op 23 September 2011 - 20:23 0 thumbs
Avatar
 
Jij stond zelf niet open voor hulp kan ik mij herinneren. Daar naast wens ik je het aller beste toe. Bij weinig mensen zo veel wil gezien :).
toucI-IER schreef op 24 September 2011 - 12:53 0 thumbs
Avatar
 
Als je paar K over hebt voor lenzen en geluid dan wil ik wel vliegen hoor np.
kryptz schreef op 15 October 2011 - 21:08 0 thumbs
Avatar
 
Nice read. De "lan booth" klikt echt vet :)
Ben het volkomen met je eens dat gamen hipper gemaakt moet worden, het heeft echt een slechte naam.
Soepkip schreef op 17 October 2011 - 19:04 0 thumbs
Avatar
 
Hah! Een goede en formele mening van dhr. Guidson ;)

First off: Nice read, en ik ben het in grote lijnen helemaal met je eens, maar toch wil ik reageren op een paar dingen. Je roept dat de Lanscene stil staat, en dat mag misschien wel waar zijn, maar het probleem ligt zich momenteel meer in de community dan bij de organisatoren.

Partijen als DUH-Events staan te springen om nieuwe kansen, In 2009 hebben wij het Intel Pack4DreamHack concept opgepakt en het uit laten groeien tot (momenteel) twee bussen! Verdienen wij daaraan? Nee, absoluut niet zelfs, tenzij zelf gratis meegaan telt, maar zelfs ik zou nog 99 euro neerleggen ondanks al het werk wat ik ervoor doe.

Community wise moet er echt wat veranderen. Het is niet zonder reden dat we dit jaar onze laatste CS1.6 Qualifier doen, dat is buiten dat de game op sterven na dood is. Wij zijn inmiddels al 4 keer omgegaan met csers op onze bus en op Antwerp Aces na is het altijd wel iets geweest, kleine dingen die enorm worden opgeblazen, regels die niet worden nageleefd en verwachten dat de bus van jouw is omdat je 99 euro hebt overgemaakt.

Daarnaast hebben we de free lanners en de SC2ers. Relaxte mensen die geduld hebben, fouten begrijpen en relativeren en niet meteen van de hoogste toren gaan blazen, mensen die ik met liefde meeneem in plaats van CSers.

En toch geven we jullie weer een kans, ook omdat we zien dat er enorme interesse voor is van jullie kant uit, het enige wat wij terugvragen is respect en begrip voor wat wij doen, tuurlijk zijn wij niet perfect en gaan er kleine dingen fout, maar het is toch zoveel makkelijker om te gaan flamen en dom te gaan doen dan om even naar ons toe te komen en je probleem rustig uit te leggen.

Respect is wat we nodig hebben en als we er met zijn allen aan werken gaat dit helemaal goedkomen.

Kijk maar naar de eerste BarCraft van gister, een mega succes en geheel onverwacht, puur omdat de scene de handen bij elkaar gooit!

Owh, en er is zeker ruimte voor grote events in Nederland. Doe maar eens een 20.000 euro SC2 event en nodig de toppers maar uit. Wedden dat je halletje vol staat met 2000 man?
dfb schreef op 4 November 2011 - 11:48 0 thumbs
Avatar
 
Leuke blog en ik ben het er met eens dat er maar weinig mensen zijn met echt de juiste ingesteldheid om gaming tot op een ander niveau te tillen. Je zegt dat je enkele LAN parties hebt aangeschreven, maar heb je ons (Gamevibes) ook al eens gecontacteerd? Wij staan steeds open voor zulke ideetjes en verwelkomen mensen met de juiste visie over eSports.

Ik hoor het wel, je mag me altijd eens vrijblijvend een mailtje sturen (steven[a-t]gamevibes.be)
zarva schreef op 24 November 2011 - 14:30 0 thumbs
Avatar
 
Het grote probleem blijft (zoals een aantal onder jullie al vermeld heeft) de negatieve cash flow. De organisaties blijven teveel afhankelijk van sponsors. Door de financiële strubbelingen die we de laatste jaren meegemaakt hebben en nog zullen komen is het moeilijk om te blijven innoveren en bijgevolg te groeien.

Deze instabiliteit vertaald zich ook naar de community. Het ene moment kan precies alles en op het andere kan er niets. De stabiliteit ontbreekt momenteel om e-sport/gaming naar het volgende niveau te heisen.

Het ontbreken van een duidelijk afgelijnde structuur en een vangnet voor de gamers om op terug te vallen staat zeker mee aan de basis van het stilstaan van de Benelux e-sports niche.

Misschien moet er wel eens gedacht worden om met alle Benelux teams rond te tafel te zitten?
Op deze manier staat iedereen op één lijn en kan er samen gewerkt naar een betere e-sport toekomst!
Of is dit nu toch utopisch om zoiets te denken ? :p

Acties

action guidson heeft gereageerd in Defusekids CS:GO FoM Challenge [ONLINE]
action guidson heeft gereageerd in [Nieuwjaarslan] Aftermovie
action guidson heeft gereageerd in [CS 1.6] Team-NL
action guidson heeft gereageerd in FOM 18.1
action guidson heeft gereageerd in FoM Anti-cheating
action guidson heeft gereageerd in Masters Of Benelux (Tweede Editie) - CS:GO
action guidson heeft gereageerd in FOM 18.1
action guidson heeft gereageerd in ESL Benelux is terug

Mijn gallerij

guidson's Gallery
guidson's Gallery
Toegevoegd op: 20-04-13
Aantal foto's: 22
Gallerij bekijken

Mijn videos

S O H N - The Wheel
S O H N - The Wheel
Toegevoegd op: 17-09-13
Reacties: 0
Bekeken: 1468
Zo ging dat vroeger
Zo ging dat vroeger
Toegevoegd op: 12-02-13
Reacties: 0
Bekeken: 1886
Meer videos

Mijn blogs

11 April 2013
Reacties: 5
Bekeken: 1902
29 November 2011
Reacties: 28
Bekeken: 3095
Meer blogs
-->