Avatar
Offline, Laatste login: 14:55, 4 June 2018
Geschreven op Friday, 3 September 2010 om 13:03

Vrijdag 20 Augustus 2010, ik hoef niet te werken, guidson is ziek (Deel I)

Quote:
"Altijd hetzelfde verhaaltje keer op keer. Om er ziek van te worden." - Rene v/d Gijp

Ik zit nu heerlijk met een zelfgemaakt Icetea in de tuin van het lekkere weer te genieten. Mijn recept: Earl Grey thea van een niet nader te noemen merk, wat crushed ice en een schijfje citroen (evt. limoen) en een stampertje. Een goed begin is het halve werk, dus ik maak er maar vlug een hele kan van.

Waar was ik? De Nederlandse CS scene is verouderd en begint te rotten. De eerste vraag die ik me altijd stel met dit soort hypotheses. Er bestaat geen directe wetenschappelijke methode om deze hypothese te kunnen verifiëren. Ik ga op basis van persoonlijke waarnemingen, statistieken en een aantal voorspellingen deze stelling proberen te bekrachtigen. Bestudeer, denk, voorspel, controleer en evalueer. Dit zijn vijf belangrijke sleutels die mij toegang verschaffen ten behoeve van mijn onderzoek. Maar waarom doe ik zo moeilijk? Je kan op basis van een paar simpele waarnemingen toch al zien dat CS niks meer waard is?

Ik begin bij het Nederlandse fenomeen: Internet. De Nederlandse (Benelux) CS scene houd van internet. Dit is casual en anoniem. Gamen op het internet kan anno 2010, het is niet iets om je voor te schamen. Wat we maar al te snel doen in ons kikkerlandje: schamen. Op ESL hebben we pak 'm beet 40 CS teams waarvan er 20 actief zijn in de EPS, EAS First Fivision, EAS en de EU ladder. Met actief bedoel ik minimaal 2 matches per week, minimaal 2 avonden per week spelen en minimaal 20 uur online per week. Deze cijfers zijn gebaseerd op een normale werkweek buiten de (grote) vakanties om.

Wanneer er in Nederland een LAN-party is (The Reality) zijn er meestal 4 tot 6 teams aanwezig van deze 50 teams plus een 6-tal aan random teams met fungamers of mixteams die we eigenlijk niet kennen of geen behoefte aan hebben om ze überhaupt te leren kennen, al zijn het vast een zeker een stel doldwaze toffe peren. De redenen waarom er zoveel mensen niet komen zijn vaak de zogenaamde verplichtingen. Men kan namelijk drie maanden van te voren niet met familie, vriendin, sportclub of school afspraken maken of plannen. Dat ene weekend is toch echt teveel gevraagd. Ondanks dat ik hiermee echt een tof weekend hebt met de gasten waarmee ik al een lange tijd minimaal 5 uur per week via de onlinewereld socialize.

Nee wij zitten liever in ons bureaustoel veilig, anoniem en zonder al teveel moeite te kankeren op mensen en dan vooral op organisaties die proberen nog iets van onze Nederlandse gaming scene te maken. Het is vaker gezegd dan ooit maar ook ik hamer erop: twee kanten. Je kan geen idiote prijzenpot realiseren zonder genoeg interesse van de gamers. Je moet beginnen bij het begin. Zorg dat er minimaal 24 teams aanwezig zijn. Waarvan er 5 gewaagd zijn aan elkaar. Zolang jij met je team niet serieus naar een LAN-party gaat omdat de prijzenpot te klein is komt er ook nooit een grote. Je moet respecteren dat het klein begint en daarna Netgamez proporties kan aannemen (+/- 75 teams). Je kan nu zeggen dat CS stervende is maar geloof mij maar, er zijn zeker meer dan 700 actieve spelers in de Benelux.


Niet alleen de Nederlandse gamers zijn de oorzaak van deze downgrade van het Nederlandse gamen over de afgelopen jaren. Ook de organisaties spelen een grote rol. We staan al 5 jaar stil. Niks innovatie, creativiteit of vernieuwing. We organiseren nog steeds die saaie grijze LAN-party’s zonder andere partijen erbij te betrekken. Een simpel sponsormailtje en een belletje afvragend of we wat productboekjes mogen geven met wat prijsjes zoals een muismatje, ventilatortje of wel geteld 1 videokaart voor zeshonderd gamers. Dat is waar de vrijwilligers zich mee bezig houden. En dan ook nog eens partijen benaderen waarvan je weet dat de gamers er eigenlijk niks mee moeten omdat hun producten van zodanig slechte kwaliteit zijn en niet interessant zijn voor de echte hardcore gamer. Op elke LAN-party in de Benelux vind je nog steeds het al oude concep, wat volgens mij ooit is begonnen bij Netgamez: Een grote grijze betonnen hal of sportzaal, een standje van een online gamegear shopje, een miezerig podiumpje waar je ‘trots’ moet staan als je na maanden van training een ventilatortje voor in je PC kast krijgt of een splinternieuwe muismat die waterbestendig is. Promoot je event op alle manieren die mogelijk zijn, probeer het exclusief te maken en probeer vooral stereotype (LAN)gamer kwijt te raken. Maak er meer van dan alleen een hal vol met bezwete gamers. Durf iets nieuws, poll je bezoekers over wat zij leuk vinden aan je LAN. Hecht veel waarde aan feedback van je bezoekers en mensen die twijfelen om naar een LAN te gaan. Van stoelen tot catering alles moet in orde zijn en natuurlijk binnen je budget blijven.

Waar blijven de podiums met grote spots en mooie schermen, de lederen bureaustoelen van Ikea, de ultieme gaming rigs van Alternate , de 100 hertz TFT monitors van Samsung, de superieure headsets van Sennheiser en promo babes van Monster die vluchtig langs de rijen gevuld met honderden spectators gekoelde blikjes Monster uitdelen aan adrenaline pompende gamers?!

Simpele rotatie: Serieuze interesse vanuit de gaming scene -> LAN Party’s -> Meer professionele gamers -> Geduld -> Media -> Meer sponsoren -> Meer financiën -> Grotere LAN Party’s -> Stijgende lijn interesse vanuit de gaming scene -> ?

WSquared is goed op weg met haar ESL licentie en het jammerlijke Gamelux Open concept waar maar niet wilt lukken. KaoS probeert sinds kort met de E-series een stap te zetten op het territorium van Wsquared. Beidel Non-BYOC competities, zou dit dan de toekomst zijn? In Duitsland, Zweden en Denemarken werkt dit al jaren. Vaak ook gemengd met een BYOC voor de semi-professionals en amateurs. Zou een dergelijk concept dan toch beter werken om fungamers en professionals van elkaar te kunnen scheidden op de juiste manier ? Een Nederlandse mini Dreamhack is wat we nodig hebben, en ja dit is zeker mogelijk. Mits het de juiste personen zijn dit zoiets eindelijk eens gaan ondernemen.

Het klinkt allemaal heel simpel en makkelijk gezegd. Maar het frappante hiervan is; dat is het ook. Zolang jij een team hebt wat bestaat uit individuen die deze strijd willen aangaan, er hard voor willen werken en elkaar kunt vertrouwen.


Een mooi voorbeeld van hoe het ook kan: Klik hier

byoc-fnatic-msi-01.jpg

Volgende week Deel 2 (2/8)

Reacties

havoc schreef op 3 September 2010 - 13:28 0 thumbs
Avatar
 
nice read tbh., kijk wel uit naar deel 2.
Scrtz schreef op 3 September 2010 - 14:04 0 thumbs
Avatar
 
nice read guido alhoewel je zelf ook een klootzak kan zijn in bepaalde situaties, heb je toch zat punten waar ik je 100% gelijk in geef. een van de belangrijkste redenen waarom zoveel teams falen inderdaad, omdat veel spelers geen weekend vrij kunnen maken
eXOfUN schreef op 3 September 2010 - 14:47 0 thumbs
Avatar
 
Het voorbeeld was volgens mij vanuit MSI een georganiseerde promotie tour van de gamers van fnatic... heeft volgens mij niet veel te maken met jouw simpele rotatie of het moet onder het kopje media betekenen!!

wel nice blog


Laatst gewijzigd op 3 September 2010 - 14:48

Migatno schreef op 3 September 2010 - 15:29 0 thumbs
Avatar
 
nice blog guido! :D
itons schreef op 3 September 2010 - 16:50 0 thumbs
Avatar
 
en hiervoor heb ik de blog functie gemaakt. leuk stuk guido, je hebt je behoorlijk ingehouden ook nog volgens mij :D
eXOfUN schreef op 3 September 2010 - 17:34 0 thumbs
Avatar
 
itons schreef:
en hiervoor heb ik de blog functie gemaakt. leuk stuk guido, je hebt je behoorlijk ingehouden ook nog volgens mij :D
Er komen nog 7 delen ;D
proximotus schreef op 3 September 2010 - 18:38 0 thumbs
Avatar
 
eXOfUN schreef:
itons schreef:
en hiervoor heb ik de blog functie gemaakt. leuk stuk guido, je hebt je behoorlijk ingehouden ook nog volgens mij :D
Er komen nog 7 delen ;D

haha. maar inderdaad erg lekker om te lezen en ben het volkomen mee eens! e-sports en Benelux hebben nog een lange weg te gaan. maar als iedereen z'n beste beentje voorzet, moet het toch lukken!
Freekje schreef op 3 September 2010 - 19:42 0 thumbs
Avatar
 
Quote:
Op elke LAN-party in de Benelux vind je nog steeds het al oude concep,

niet TE generaliseren
707x435-775f5329fc831d11421db5c8d4b35314.jpg

En een deelnemers veld dat Netgamez 2-3x per jaar klaar stoomde ga je nooit meer zien in Benelux.
Enigste reden dat er zoveel mensen op netgamez zaten was het feit dat snel inet toen te duur was of zelf onbestaand was en dat file sharing publiek gepromote werd ( zo leuk schermpje met het totaal traffic van de lan erop als ik me niet vergis ;x )
Zelf in België waar we nog 20jaar achterloopt qua inet kan je nu al betaalbare 30/50mbit connectie hebben of met wat geld teveel zelf 100mbit. Nevertheless ben ik wel 100% akkoord & ik zie zeker uit naar deel 2 :P
timon3i schreef op 3 September 2010 - 22:57 0 thumbs
Avatar
 
nice read. ik denk alleen niet dat er wat zal veranderen, alhoewel ik het wel hoop.
ik blijf iig met plezier naar de benelux LANs gaan en zoals ik laatst in een forum topic poste vond ik netgamez 1 van de leukste compo's op een lan waar ik ooit ben geweest en dat heeft voor het grootste deel er mee te maken dat er toen iets van 24 teams ofzo waren (css, ngz 07A, laatste editie).

zou mooi zijn om nog een keer zo'n lan in NL/BE mee te mogen maken
Finjays schreef op 5 September 2010 - 10:37 0 thumbs
Avatar
 
Je hebt gelijk, maar gamen in blx gaat nooit wat worden (althans CS)
kden1m schreef op 5 September 2010 - 14:24 0 thumbs
Avatar
 
zou echt een lan moeten komen waar alle csers heen komen :p
kayell schreef op 5 September 2010 - 15:57 -1 thumbs
Avatar
 
100% true! Alleen jammer dat t toch nooit zo groot word in bv. Zweden, hoe graag je t ook wilt..
denNisRR schreef op 6 September 2010 - 11:38 0 thumbs
Avatar
 
instelling.. niets meer en niets minder.... ik zou het niet leuk vinden om naar lan te komen als ik het algemene niveau van gamelux hier zie... mijn persoonlijke mening ;D
zer0x schreef op 6 September 2010 - 12:16 0 thumbs
Avatar
 
Normaal reageer ik nooit op dit soort dingen.

Maar als de schrijver het allemaal zo kut vind. Waarom doet je er zelf dan niks aan en begin je een dreamhack achtig iets in Nederland? Precies omdat het makkelijker is om te zeiken en mensen op hun fouten te wijzen.
Als je niks doet, kan je ook niks fout doen.


Alles samenvattend, het is zo extreem hollands en beknopt om te gaan zeiken op dingen waar je zelf helemaal geen reet aan doet.

Aan de gamers in Nederland dus m.a.w. : ALS JE HET KUT VINDT, DOE ER DAN WAT AAN!


JE BENT NIET WAT JE ZEGT, MAAR WAT JE DOET.


Laatst gewijzigd op 6 September 2010 - 12:16

keatian schreef op 6 September 2010 - 18:47 0 thumbs
Avatar
 
zer0x schreef:
Normaal reageer ik nooit op dit soort dingen.

Maar als de schrijver het allemaal zo kut vind. Waarom doet je er zelf dan niks aan en begin je een dreamhack achtig iets in Nederland? Precies omdat het makkelijker is om te zeiken en mensen op hun fouten te wijzen.
Als je niks doet, kan je ook niks fout doen.


Alles samenvattend, het is zo extreem hollands en beknopt om te gaan zeiken op dingen waar je zelf helemaal geen reet aan doet.

Aan de gamers in Nederland dus m.a.w. : ALS JE HET KUT VINDT, DOE ER DAN WAT AAN!


JE BENT NIET WAT JE ZEGT, MAAR WAT JE DOET.
hij wilt er ook iets aan gaan doen, maar dan met ELKAAR


Ik kan niet wachten op de volgende delen, en ik heb de motivatie ervoor (al een tijdje), dus kom NOU!
Soepkip schreef op 7 September 2010 - 12:33 0 thumbs
Avatar
 
De twee grote problemen met een nieuw concept:

- Lanners komen niet als ze het nog niet kennen (wat de boer niet kent eet ie niet verhaal)
- Sponsoren zijn niet gauw geinteresseerd als het onder de 500 personen is, en daarboven is het ook niet makkelijk (!)
- DreamHack heeft een megaconcept wat ze meer dan 3 miljoen euro per (groot) event oplevert. Ik denk niet dat je in de Benelux daar een competitor tegen kunt voor elkaar boksen.

Benieuwd naar je volgende deel.
keviN schreef op 7 September 2010 - 18:21 0 thumbs
Avatar
 
Freekje schreef:
( zo leuk schermpje met het totaal traffic van de lan erop als ik me niet vergis ;x )

is op the reality nog steeds zo :]
liQuid^moTion schreef op 7 September 2010 - 23:48 0 thumbs
Avatar
 
komt nog iets interressanters dan de e-series aan. Hou komend half jaar kaosgaming.nl maar in de gaten :)
en ja wellicht zou t inderdaad interressant zijn eens iets te organiseren op de game awards van power unlimited ofzo ipv in die grote betonnen bakken, maar zeg nou zelf; als je er niets mee verdient ga je toch niet tering veel moeite doen om een zooi gamers gelukkig te maken? en er wordt altijd maar gejankt door NL gamers zodra er een beetje hoge entree is op een event en de prijzenpot niet 100 miljoen miljard. mogen de mensen die zich uit de naad werken er ook nog iets aan over houden mss? :P


Laatst gewijzigd op 7 September 2010 - 23:50

paddo schreef op 14 September 2010 - 14:48 0 thumbs
Avatar
 
Quote:
Wanneer er in Nederland een LAN-party is (The Reality) zijn er meestal 4 tot 6 teams aanwezig van deze 50 teams plus een 6-tal aan random teams met fungamers of mixteams die we eigenlijk niet kennen of geen behoefte aan hebben om ze überhaupt te leren kennen, al zijn het vast een zeker een stel doldwaze toffe peren

Deze uitspraak is niet bepaald correct...
Ook al zijn het geen echte teams... ze zorgen er wel voor dat jij en je team toch die extra Matches kunnen spelen op LAN ( of ze nu een uitdaging vormen of niet is niet van belang ) want ze komen gewoon.

No Flame :)

Acties

action guidson heeft gereageerd in Defusekids CS:GO FoM Challenge [ONLINE]
action guidson heeft gereageerd in [Nieuwjaarslan] Aftermovie
action guidson heeft gereageerd in [CS 1.6] Team-NL
action guidson heeft gereageerd in FOM 18.1
action guidson heeft gereageerd in FoM Anti-cheating
action guidson heeft gereageerd in Masters Of Benelux (Tweede Editie) - CS:GO
action guidson heeft gereageerd in FOM 18.1
action guidson heeft gereageerd in ESL Benelux is terug

Mijn gallerij

guidson's Gallery
guidson's Gallery
Toegevoegd op: 20-04-13
Aantal foto's: 22
Gallerij bekijken

Mijn videos

S O H N - The Wheel
S O H N - The Wheel
Toegevoegd op: 17-09-13
Reacties: 0
Bekeken: 1468
Zo ging dat vroeger
Zo ging dat vroeger
Toegevoegd op: 12-02-13
Reacties: 0
Bekeken: 1886
Meer videos

Mijn blogs

11 April 2013
Reacties: 5
Bekeken: 1902
29 November 2011
Reacties: 28
Bekeken: 3095
Meer blogs
-->