Avatar
Offline, Laatste login: 11:42, 12 March 2016
Geschreven op Saturday, 12 March 2016 om 11:44

De Lumia 950 en zijn grotere XL-broer zijn de eerste twee toestellen die officieel op Windows 10 draaien. Dat is leuk, maar naast het nieuwe besturingssysteem zijn er genoeg redenen om enthousiast te worden van deze prima telefoon. We gingen ermee aan de slag.


We mochten voor deze review aan de slag met de Lumia 950 XL, maar niet met de Lumia 950. Beide toestellen zijn echter op de accu na nagenoeg hetzelfde. We schreven daarnaast nog een losse review over Windows 10 Mobile. Als je fan bent van de Lumia, dan kun je helemaal uit de voeten met de Lumia 950 XL. Die heeft namelijk die typische look die je gewend bent van de telefoon van Microsoft. Het toestel heeft een plastic achterkant die makkelijk te verwijderen is, waardoor de batterij snel te vervangen is. Ook is het mogelijk het geheugen uit te breiden met micro-sd, wat ook onder de achterkant moet.

Hoewel de Lumia 950 XL een stuk dikker is dan de meeste andere telefoons (in die prijsklasse) merk je daar qua gewicht niet veel van. Het toestel voelt lekker licht aan en ligt niet te zwaar in je hand.
Naast de verwijderbare accu zijn we bij Lumia-toestellen ook altijd erg te spreken over het scherm, en ook daar zit het bij de 950 XL wel goed mee. Het 5,7"-scherm (of 5,2" voor de gewone 950) heeft een OLED-scherm van 2560 x 1440 pixels, en dat ziet er kraakhelder uit. Het is één van de fraaiste schermen die we in tijden hebben gezien.


Slechte accuduur
Toen we de Lumia 950 XL voor het eerst testten, schrokken we van de belabberde accu-duur die hooguit 5 uur bleek te zijn. Inmiddels heeft Microsoft een software-update uitgebracht voor het toestel waardoor de accuduur verbeterd zou moeten worden. Daar zie je wel iets van terug, maar nog steeds heeft de Lumia 950 XL niet de beste batterij die we ooit hebben gezien. Je haalt er nog steeds 'slechts' 8 uur uit, wat eigenlijk te weinig is voor een toestel dat je zo intens zou moeten gebruiken tijdens bijvoorbeeld het werk.

Het maakt het niet makkelijker dat de Lumia 950 XL een usb-C-aansluiting heeft. Dat is nu nog onconventioneel, waardoor je al je kabels dagelijks met je mee moet nemen, maar tegelijk is usb-C wel toekomstgericht en wordt het in de toekomst de nieuwe standaard om zowel apparaten op te laden als op een beeldscherm aan te sluiten.

Windows 10 komt met een aantal belangrijke nieuwe features, waarvan het biometrisch inloggen via Windows Hello er één is. De functie zit in de Lumia 950 XL, waardoor je je telefoon kunt ontgrendelen met een oog-scan. Dat werkt verrassend snel, al is het inloggen met een pincode waarschijnlijk nog nét iets sneller. Het is dan ook maar de vraag of je Windows Hello op deze manier veel wil gebruiken.

Accu Dell Vostro 1310

Accu Dell Inspiron 1546

Accu Dell XPS M1530

Continuum: Nog geen laptopvervanger
Continuum is een andere handige functie van Windows 10. Daarmee tover je je telefoon om tot volwaardige pc, door het via een speciale dock te koppelen aan een beeldscherm. De functie werkt door apps niet alleen te vergroten op het scherm, maar echt te emuleren. Hoe dat precies werkt, hebben onze collega's van PCM al goed opgeschreven.

Hoewel dat op papier erg mooi klinkt, is Continuum in de praktijk een feature die veel bugs heeft, instabiel is, en waar maar weinig apps buiten Office, Outlook en OneDrive ondersteuning voor bieden. Op die manier is Continuum niet echt te gebruiken als vervanger voor je laptop. Misschien wordt Continuum interessanter als er uiteindelijk meer applicaties compatibel worden, maar voorlopig heb je er helaas maar weinig aan.

Zonder twijfel het interessantste onderdeel van de Lumia 950 is Windows 10. De 950 is samen met de goedkopere 550 het eerste toestel dat standaard wordt geleverd met het nieuwe besturingssysteem. Dat is erg mooi en absoluut een verbetering van Windows 8, al levert de app-gap nog steeds problemen op. Er ontbreken nog net te veel apps in de Store, waardoor je moet terugvallen op applicaties van derden en externe ontwikkelaars, of simpelweg een wrapper van een mobiele website.

We schreven al eerder deze review over Windows 10 Mobile waarin we dieper in gaan op alle details van het nieuwe besturingssysteem.

De Lumia 950 XL is een prima eerste Windows 10-toestel. Vooral het scherm is schitterend, maar ook features als Windows Hello en Continuum voegen iets leuks toe aan het toestel. Het is jammer dat de accu niet zo goed is, en je moet met de gebreken van Windows 10 kunnen leven, maar als je daar omheen kunt kijken is de Lumia 950 (XL) een geweldige telefoon.

Een luxe lichtgewicht notebook met keurige specificaties. Een laptop die weet op te vallen met een scherm met een erg hoge resolutie: 3200x1800 pixels. Verder heeft hij een vlotte processor aan boord en een SSD. Dat maakt dat hij vlot in het gebruik is. Prettig is dan het lage gewicht van 1,24 kilo. Daarmee heb je een lekker snelle laptop in handen. De werktijd op de accu is met zo’n 5,5 uur redelijk te noemen.


Mijn blogs

12 March 2016
Reacties: 0
Bekeken: 14
12 March 2016
Reacties: 0
Bekeken: 19
Meer blogs
-->