Avatar
Offline, Laatste login: 22:13, 20 January 2015
Geschreven op Saturday, 17 September 2011 om 4:31

In dit blog vertel ik een aantal dingen over Diablo II ter voorbereiding op Diablo III. Het gaat dit keer niet over de inhoud van de game zelf, maar de ontwikkelingen op het gebied van 'eerlijk spelen'. Iets waar ik mijn twijfels over heb, of dat wel in Diablo III gaat gebeuren.

Tja, laat ik beginnen te vermelden dat ik een ernstige Diablo fanaat ben. Diablo was eigenlijk het eerste RPG spel dat ik heb gespeeld, en volgens mij ook het eerste spel waar ik gebruik heb gemaakt van de zogenaamde "3rd party programs" oftewel 'bots/cheats e.d' (call me a bad boy).
Voor de gene die niet bekend zijn met Diablo, en dan met name Diablo II Lord of Destruction: Het percentage van de mensen die 'vals spelen' zal rond de 90% liggen. Dit percentage is mijn schatting, maar het heeft met een aantal dingen te maken:
- Sommige mensen hebben dit spel al letterlijk jaren gespeeld, en hebben niet meer de behoefte om het 'harde' werk te doen.
- Door het veelal gebruik van cheats, is het bijna niet mogelijk om mee te doen in het spel als je het zelf ook niet doet (tenzij je 24/7 een noob wilt worden genoemd die niets wint in PvP).
- ALS je gebanned zou worden, is de prijs van een nieuw spel (cd-key) maar ongeveer 10 euro.

Even tussendoor: Ik vind het zelf erg jammer dat Diablo niet meer is zoals het was. Met de komst van allerlei cheats is 'legit' spelen niet meer leuk, en vrijwel niemand doet dat meer.

"Warden"

Quote:
Warden (also known as Warden Client) is an anti-cheating tool integrated in Blizzard Entertainment games such as Diablo II (since patch 1.11), StarCraft (since patch 1.15), StarCraft II, Warcraft III (since 2009-04-14, patch 1.23) and most notably World of Warcraft. While the game is running, Warden uses operating system APIs to collect information about certain software running on the user's computer and sends it back to Blizzard servers as hash values to be compared to those of known cheating programs or simply as a yes/no response (whether a cheat was found)

Warden is dus de 'VAC" van Diablo, en menig andere games van Blizzard. In feite zou dit dus alle games moeten beschermen tegen alle cheaters. Echter is dit totaal niet het geval bij Diablo II.
Het is bekend dat er bepaalde "ban waves" zijn geweest, waarbij ontzettend veel accounts zijn gebanned. In 2010 bijvoorbeeld: 320.000 Warcraft III and Diablo II accounts.
Het punt is dat "warden" op een gegeven moment actief wordt. Waarschijnlijk wanneer deze is geupdate met de laatste cheats 'checks'. Vervolgens verzameld hij informatie en wordt inactive, na een verloop van tijd zal Warden een x aantal keer online komen om vervolgens na een langere periode een dikke ban wave te veroorzaken. Denk hierbij aan een half jaar of soms een jaar voordat mensen worden gebanned.

Op dit moment is Warden niet echt meer schadelijk voor Diablo II cheaters, het is mogelijk te zien of Warden 'aan' is, en zodoende kun je een ban omzeilen. Verder zijn er nog een aantal manieren zoals de game downgraden tot een versie waarbij Warden niet aanwezig is in de client. En een error veroorzaken zodat Warden op je PC niet meer werkt.

De "hackers"
Vanwege Diablo II is er een vrij grote en kennisrijke community ontstaan van zogenaamde hackers. Wel te verstaan "blizzhackers" en natuurlijk andere community's.
Ikzelf heb er vrij weinig verstand van, al begrijp ik de werking van bepaalde programma's wel, echter zoiets zou ik nooit kunnen bedenken of laat staan maken. Ik weet van een aantal 'programmeurs' dat ze een vrij hoge opleiding hebben, vaak gebaseerd op IT enginering. Denk verder aan netwerk analisten en reverse enginering. Samen maakt dit eigenlijk een grote mengelmoes van mensen die grote dingen kunnen bereiken. Aantal projecten zijn ook gebaseerd op groepen van 10+ man, waaraan maanden is gewerkt.

De veiligheid van Diablo III

Er gaan geruchten dat "Warden" niet aanwezig zal zijn in Diablo III, dat heeft waarschijnlijk te maken met privacy redenen:
Quote:
The Electronic Frontier Foundation and other groups have labeled Warden as spyware. Blizzard has said that Warden does not gather any personally identifiable information about players other than the account being used. It also states that the data collected is only used for finding evidence of malicious programs and cheating.
In kort gaat het er om dat Blizzard waarschijnlijk niet alleen controleert op cheats, maar ook op gebruikers gegevens (persoonlijke gegevens).

Verder is het vrijwel zeker dat Diablo III grotendeels met client-side processing gaat werken:
Quote:
According to the testers, Blizzard has developed a secure and tamper-proof method of client/server communication that allows the local client to handle its own calculations and send the data to the server for verification. Latency is eliminated because the client does not wait for the server to respond, but instead moves on as business as usual. However, the server inspects the data for tampering, and if it detects foul play, it will disconnect the player from the network.

In feite is dit dus ongeveer het zelfde wat er aanwezig is in Counterstrike: Source
Dus even een side-note: Het kan best zijn dat PvP in het begin vrij 'gaar' kan zijn. Een voorbeeld is het zelfde als in CS:S : Op je scherm zie je dat je iemand raakt met je Axe, echter zegt de server achteraf: Niet waar.. en heb je hem dus niet gedood.
Indien het server-sided was, had je misschien een 'lag' gehad, waardoor beide schermen als het ware bevriezen om weer op gelijk 'niveau' te komen.

Conclusie:

Eigenlijk is het nog te vroeg voor een conclusie, simpel weg om dat het spel er nog niet is. Echter met een aantal dingen in het achterhoofd maak ik toch mijn eigen conclusie:

#1
Op dit moment wordt er al hevig gediscussieerd hoe er mogelijk vals gespeeld kan worden in Diablo III. Netwerk protocollen en de basis van de Beta worden al ontleed (reverse enginering) door groepen mensen. Puur om kennis te vergaren hoe er eventueel vals gespeeld kan worden.
Het is eigenlijk meer een wedstrijd geworden, wie de eerste bug/exploit kan vinden.

#2
Inclusief met punt #1 wordt de beta al 'gekraakt'. Ze zijn nu wellicht een paar dagen bezig, en de doorbraak voor een werkende beta voor iedereen is al vrij dichtbij. Als je dit vergelijkt met Starcraft II, waarbij de Beta pas ongeveer speelbaar werd bij de uitgave van het spel is dit al een ruime voorsprong. Dit zegt misschien al genoeg over de mensen die 'hacken'.

#3
Veel informatie over Diablo II inclusief Warden zou kunnen worden hergebruikt. In elk geval is de werkwijze van Blizzard niet direct veranderd.


Dus uiteindelijk is mijn conclusie het volgende:

- Ik verwacht dat na 2 maanden na uitgave van Diablo III de eerste bots verschijnen.
- Daarnaast zal er na ongeveer 4 maanden na uitgave de eerste 'private' PvP cheats uitkomen, die dan wellicht na een jaar van uitgave een beetje publiekelijk worden.
- En dan als laatste verwacht ik zeker een keer een zogenaamde 'rollback', omdat er een grote exploit is misbruikt.

Ik ga graag weddenschappen aan met de bovenstaande puntjes voor de gene die mij wellicht sceptisch o.i.d. vinden :evil:

Reacties

MeatpuppeT schreef op 18 September 2011 - 03:54 0 thumbs
Avatar
 
Leuk om te lezen. Ik wist dat niet eens van 'Warden'.. jammer dat het niet gewerkt heeft

Ik geef je ook 100% gelijk als het gaat om de hackers in Diablo2 en Warcraft 3. Dat was gewoon niet leuk meer voor iemand zoals mij (die het 100% legit deed). Ik ben ook van mening dat blizzard de hackers niet konden stoppen en ze hierdoor juist het spel moeilijker hebben gemaakt om zo de hackende (maar wel betalende) "klanten" te behouden. Dit was alleen jammer voor de non-hackers, maar die groep was ook veel kleiner dus dat was een makkelijke keuze geweest.

Hoe het gaat in Diablo3.. nja ik hoop dat het iig niet zo aan toe zal gaan zoals in Diablo2. Want ik wil niet ineens een soortgelijke 1.10 patch waardoor ik mijn lvl 99 barb(lvl 60 in D3) niet eens meer fatsoenlijk kan gebruiken vanwege de moeilijkheids graat update. [Mijn 99 2-hander sword barb was echt letterlijk nutteloos geworden op dat moment en kon hem niet genoeg veranderen om met hem weer te kunnen farmen]

Buiten dat wil ik je er wel om wedden dat blizzard dit niet gaat toelaten dat het wordt zoals in D2. Daarvoor hebben ze ook de nieuwe battle.net en het "altijd online spelen" ingevoerd (tenminste dat is één van de redenen denk ik) En ik denk dus dat zodra het uit is de eerst volgende 2/4 weken updates komen (soortgelijk als in starcraft 2) waardoor er veranderingen aangebracht worden waardoor het hacken van het spel ook verandert/moeilijker wordt.

Ook denk ik dat de PVP cheats of eerder komen dan de bots of vele malen later pas als het PVP gedeelte pas echt gebruikt wordt door lvl 60 characters.
kryptz schreef op 19 September 2011 - 15:25 0 thumbs
Avatar
 
Ik zit bij die 10% die nooit 'vals gespeeld' heeft :D
Heb er wel dikwijls aan gedacht om een mh te downloaden maar uiteindelijk nooit gedaan.
Had wel eens zo'n programma om 2 keer diablo te starten maar dat zou ik nou niet als valsspelen beschouwen :p

Ik ergerde me eigenlijk niet zo hard aan die bots (behalve degene die iedere game komen volspammen, die zijn echt verschrikkelijk) want dan had je altijd een goede run om makkelijk te kunnen levelen, en als je geluk had was het een bot die nog vrij goede drops liet liggen.

Maar hoop wel dat in d3 alles eerlijk verloopt.
douweegbertje schreef op 19 September 2011 - 17:29 0 thumbs
Avatar
 
kryptz schreef:
Ik zit bij die 10% die nooit 'vals gespeeld' heeft :D
Heb er wel dikwijls aan gedacht om een mh te downloaden maar uiteindelijk nooit gedaan.
Had wel eens zo'n programma om 2 keer diablo te starten maar dat zou ik nou niet als valsspelen beschouwen :p

Ik ergerde me eigenlijk niet zo hard aan die bots (behalve degene die iedere game komen volspammen, die zijn echt verschrikkelijk) want dan had je altijd een goede run om makkelijk te kunnen levelen, en als je geluk had was het een bot die nog vrij goede drops liet liggen.

Maar hoop wel dat in d3 alles eerlijk verloopt.

gezien het feit dat je zonder botten ongeveer 10 maanden bezig bent, wat een bot binnen 2 dagen binnen kan krijgen snap ik niet precies waarom je er geen 'haat' aan hebt :D
Tenminste dat is als je in pvp games eens gear van andere hebt bekeken ^^

oh en @meat
Blizzard heeft voor d2:lod ergens in 200x een keer het volgende vermeld (ruwe vertaling):
Dit spel is zo veilig, hackers verspil je tijd maar niet want dit spel kan je toch niet hacken.

Nu hebben ze alweer zo'n statement gemaakt terwijl de beta al zo goed als gecracked is :x
MeatpuppeT schreef op 19 September 2011 - 18:24 0 thumbs
Avatar
 
douweegbertje schreef:
oh en @meat
Blizzard heeft voor d2:lod ergens in 200x een keer het volgende vermeld (ruwe vertaling):
Dit spel is zo veilig, hackers verspil je tijd maar niet want dit spel kan je toch niet hacken.

Nu hebben ze alweer zo'n statement gemaakt terwijl de beta al zo goed als gecracked is :x

ja true, maar ik vergelijk het een beetje als ESL wire. Die laat alles door, maar ziet wel. Regelmatig bannen ze mensen in waves zodat mensen niet ongestraft kunnen wegkomen. Denk dat ze ongeveer hetzelfde hebben/doen bij D3 mochten ze het hacken.

Mja zoals ik zei ik hoop niet dat ze teveel gaan hacken want dan worden mijn chars weer nutteloos omdat ik geen tijd heb om 10 maanden te farmen voor 1 item wat de hackers in 2 dagen doen :X

Acties

action douweegbertje heeft een nieuwe foto geupload mooie mongloid
action douweegbertje heeft gereageerd in [4G] Wie heeft het al?
action douweegbertje heeft een gastenboek geplaatst bij alex
action douweegbertje heeft een gastenboek geplaatst bij alex
action douweegbertje heeft gereageerd in [4G] Wie heeft het al?
action douweegbertje heeft gereageerd in [4G] Wie heeft het al?
action douweegbertje heeft een nieuw topic gemaakt [4G] Wie heeft het al?
action douweegbertje heeft gereageerd in [Coding] Tips

Mijn gallerij

douweegbertje's Gallery
douweegbertje's Gallery
Toegevoegd op: 27-06-13
Aantal foto's: 40
Gallerij bekijken

Mijn videos

Disclosure in the Mixmag DJ Lab
Disclosure in the Mixmag DJ Lab
Toegevoegd op: 01-09-12
Reacties: 0
Bekeken: 1862
Anne Soldaat - Maybe (Official Video)
Anne Soldaat - Maybe (Official Video)
Toegevoegd op: 01-09-12
Reacties: 1
Bekeken: 1860
Meer videos

Mijn blogs

17 September 2011
Reacties: 4
Bekeken: 2383
6 October 2010
Reacties: 16
Bekeken: 2986
Meer blogs
-->