SteelSeries Shift

Geschreven door 'itons'' op Wednesday, 8 December 2010 om 11:28

SteelSeries maakt producten voor gamers, variƫrend van muizen, muismatten, koptelefoons, speciale game brillen, special editions voor games als Diablo 3, World of Warcraft en Starcraft 2, maar ook toetsenborden. Bekend van de revolutionaire Zboard, met verwisselbare toetsen sets, komt SteelSeries nu met de Shift.

De Shift is in veel opzichten te vergelijken met de Zboard, omdat het idee erachter hetzelfde is. SteelSeries levert je een ogenschijnlijk normaal keyboard, maar als je wat verder kijkt zul je al snel ontdekken dat de knoppen los zitten. Niet omdat er in de fabriek schroefjes vergeten zijn, de knoppen kunnen vervangen worden met zogenaamde keysets. Zo kun je je toetsenbord, on-the-fly, aanpassen aan jou favoriete game. Er zijn verschillende toetsenbord+keysets verkrijgbaar en keysets voor specifieke games kunnen los gekocht worden. Daarnaast is de Shift backwards compatible met de Zboard keysets, zodat je deze ook kunt gebruiken op Shift keyboards.

Verpakking en uiterlijk
De Shift wordt geleverd in een grote doos met op de voorkant een afbeelding van het product in de herkenbare huisstijl van SteelSeries. Verspreid over de doos vinden we nog wat product foto’s en de specificaties. In de verpakking vinden we -natuurlijk- het toetsenbord zelf terug, de afkoppelbare armsteun, een reclame foldertje, een SteelSeries sticker en een dikke handleiding in verschillende talen. De keyboard software dient afzonderlijk gedownload te worden.

Het toetsenbord is relatief hoog en opvallend zwaar. Dat zorg natuurlijk voor de nodige stevigheid, maar maakt wel dat de Shift geen toetsenbord is dat je ‘eventjes’ in je tas stopt. De onderkant van de Shift heeft zes anti-slip voetjes en twee verstelbare voetjes om het toetsenbord schuin te zetten. Deze voetjes hebben twee standen, schuin en nog schuiner.  Aan de achterkant van het toetsenbord, vlak boven het SteelSeries logo vinden we twee USB poorten terug en aansluitingen voor koptelefoon en microfoon. Je kunt dus je (USB) headset en andere randapparatuur direct op het toetsenbord aansluiten.

Het toetsenbord zelf heeft aan de linkerkant media toetsen voor volume, pauze/play en volgende/vorige. Bovenaan het toetsenbord vinden we een serie macroknoppen terug. Links van het Shift logo vind je 3 speciale knoppen terug, Barlock, om de dubbele functie van de F-knoppen te activeren. Een SteelSeries knop om het configuratie programma te starten en een Pad lock knop, die de dubbele functie van het keypad activeert. De layout is verder hetzelfde als die van een standaard keyboard, afgezien van de spatiebalk. Deze is namelijk in twee delen gesplitst, zodat de keyset dubbelgevouwen kan worden.
De keyset kan vervangen worden door aan de rechterkant van het toetsenbord een clip los te maken. Daarna kan het gehele toetsenblok uit de basis getrokken worden in een soepele beweging. Je vouwt de keyset gemakkelijk op, voor vervoer of om op te bergen. Een nieuwe keyset leg je vanaf links in het toetsenbord en klik je daarna eenvoudig vast. Als het driver programma actief is zal er zelfs een melding verschijnen met welke keyset je nu aangesloten hebt. Simpel en tegelijkertijd geniaal.

Shift in actie
Het review exemplaar dat we ontvingen van SteelSeries kwam helaas niet met alternatieve keysets en deze review is dus niet gebaseerd op game specifieke keysets.
Op het toetsenbord vind je eigenlijk 3 soorten knoppen terug. De media knoppen aan de zijkant, de macro knoppen en de normale toetsenbord knoppen.
De aan de zijkant verzonken mediaknoppen laten zich moeilijk indrukken, wat wel zo prettig is gezien de locatie. Op die manier kan je ze niet per ongeluk indrukken en je volume muten als je net 5vs1 aan het clutchen bent in de finale.

De macro toetsen zitten aan de bovenrand van het toetsenbord en zijn net als de media toetsen verzonken. Ze zijn echter met de zelfde weerstand als de normale toetsen ingesteld en laten zich dus makkelijk indrukken.

De rest  van de knoppen zijn heel gevoelig en zouden per knop goed moeten zijn voor 15 miljoen aanslagen. Hiervoor is gebruik gemaakt van zogenaamde rubberen koepels die de toetsenaanslagen registreren. Deze zouden enorm lang meegaan.

De verschillende weerstanden en het verzinken van de media toetsen is erg vernuftig en werkt in de praktijk goed. Alles bij elkaar maakt het dat de Shift een genot is om op te typen en dat ook gamen er, vanzelfsprekend, uitstekend op gaat. Door dat het een USB only toetsenbord betreft kun je tot 7 toetsenaanslagen tegelijk doen, meer dan voldoende voor de meeste intensieve games.

Software
Met de meegeleverde software kun je de Shift omtoveren van een degelijk toetsenbord tot een onmogelijke alleskunner. Met de super simpel te bedienen software kun je per toets aangeven wat de functie moet zijn. Hierbij kun je ingewikkelde macro’s in elkaar zetten met ingebouwde pauzes. In combinatie met de Barlock en Padlock kun je dus tot 3 functies per knop instellen. De software is echt opvallend simpel en daarmee is het voor de grootste noob weggelegd om de meest leete configuratie te hebben in ieder geval.

Conclusie
Met de Shift heeft SteelSeries een vernieuwend en vernuftig toetsenbord neergezet, met handige macrofuncties, aansluitmogelijkheden voor USB en geluid en de mogelijkheid om keysets te gebruiken die speciaal voor jouw game zijn samengesteld. Het enige nadeel dat we hebben kunnen ontdekken was dat de opdruk van toetsen snel vies wordt. Waar eerst mooie witte letters stonden, vonden we na een korte test periode al grijze toetsen terug. En dat is toch wel jammer als je zo’n mooi toetsenbord in handen hebt! Eindoordeel: 8/10

+/- punten
+ Duurzaam en degelijk
+ Keysets voor je eigen game
- Toetsen worden snel viezig
- Prijzig, mede omdat keysets los gekocht moeten worden

Afbeeldingen

     

Registreer een account om te kunnen reageren

Om te kunnen reageren op Gamelux heb je een account nodig. Lees alles over de voordelen op de registratie pagina.

Matchen
corner
Gisteren
Vandaag
Morgen
corner

  • Geen matches
  • Geen matches
  • Geen matches

Evenementen Kalender

-->