Razer Lachesis

Geschreven door 'talle'' op Friday, 12 March 2010 om 20:16

Toen we een tijdje geleden aan de plannen voor deze test begonnen, hebben we ons voorgenomen van alle deelnemende merken zowel een optische als een laser muis te behandelen. Een tijdje terug was de optische Razer DiamondBack 3G aan de beurt, die ons op enkele onhandige details na goed beviel. Nu is het dan de beurt aan zijn grotere laserbroer, het duurste en meest geavanceerde model van deze fabrikant; de Razer Lachesis.

RazerLachesisHeader.jpg

 
Feiten: Laser (Philips Twin-Eye 3G) | 4000 dpi | 1000Hz Polling Rate | USB Plug & Play | € 56 - € 85 |

Toen we een tijdje geleden aan de plannen voor deze test begonnen, hebben we ons voorgenomen van alle deelnemende merken zowel een optische als een laser muis te behandelen. Een tijdje terug was de optische Razer DiamondBack 3G aan de beurt, die ons op enkele onhandige details na goed beviel. Nu is het dan de beurt aan zijn grotere laserbroer, het duurste en meest geavanceerde model van deze fabrikant; de Razer Lachesis. Lasermuizen zijn alweer een tijdje in omloop en claimen eenzelfde soort revolutie te zijn als het geval was toen we van bal- naar optisch gingen. Op papier klopt dat voor dit model ook aardig want waar de meeste optische modellen tussen de 1000 en 2000 dots per inch (dpi) zitten, adverteert de Lachesis met maar liefst 4000 dpi. De Laserengine is in staat meer dan twee keer zoveel detail te herkennen dan zijn voorgangers.

Verpakking en eerste indruk
GLUX_RazerLachesis_008_Final.jpgZoals bij alle Razer producten het geval is, is ook de Lachesis verpakt in een diepzwarte doos met een afdruk van het product. Omdat dit het paradepaardje uit Razer’s collectie is zitten daar in dit geval echter nog verschillende glimmende award stickers onder. In de doos zelf zitten in tegenstelling tot de DiamondBack ook Razer stickers en een certificate of authenticity. Kortom; allemaal leuke prullaria die je het gevoel moeten geven dat de Lachesis echt wat speciaals is. Afgaande op de specs die op de zijkant van de doos staan is klopt dat ook wel trouwens. Of je het nou over de speciale Philips Twin-Eye laser hebt, die 4000 netto dpi levert (dus zonder software- matige verhogingen), de 1000 Hz polling rate of de slicke diepzwarte look; alles aan deze muis schreeuwt performance! Maar, is dat wel alles wat een gamer vandaag de dag wil en nodig heeft?

In-game doet de Lachesis alles wat hij moet doen. Tenminste, na enig gepruts met de drivers, waarbij bij elke reboot de USB kabel opnieuw verbonden moest worden. Ons testexemplaar had namelijk last van wat Razer op hun Q&A site de jump-bug noemt. Op willekeurige momenten schoot de cursor daardoor plotseling een paar centimeter omhoog. In een potje Counter-Strike schoot je crosshair dan bijvoorbeeld het plafond in, en in Warcraft III zat je ergens helemaal bovenin de map te koekeloeren. Erg vervelend, maar na een firmware update gelukkig helemaal verholpen. Toch vind ik het jammer dat dit model, wat al een paar jaartjes oud is, nog altijd met die foutieve firmware in omloop is. Je verwacht toch op zijn minst een direct werkend product, zeker voor een dure muis als de Lachesis.

Ontwerp en ergonomie
GLUX_RazerLachesis_001_Final.jpg Vergeleken met zijn broertjes en zusjes is de Lachesis duidelijk de stijlvolste. Hij is wat groter en heeft een golfje in de twee grote muisknoppen. Daartussenin prijkt natuurlijk weer het karakteristieke verlichte muiswiel, dat fel oplicht in één van drie mogelijke kleuren. Achterop zit bij de Lachesis ook nog een groot verlicht Razer logo, dat zachtjes pulseert in dezelfde kleur als het muiswiel. Door wat software te tweaken kan de verlichting overigens ook uitgeschakeld worden, mocht je dat irritant vinden. De behuizing is verder zoals alle Razer muizen weer diepzwart, wat de muis een professioneel ‘elite’ karakter geeft. In totaal heeft de Lachesis 10 verschillende knoppen, waarvan negen programmeerbare, en één ‘profile’ knop op de onderkant om tussen de ingestelde profielen te wisselen.

Ergonomisch gezien loop ik bij de Lachesis – net als bij de DiamondBack 3G - toch weer tegen hetzelfde probleem aan; de vorm – hoe uniek die ook mag zijn - is gewoon niet ideaal voor mijn hand. Ten eerste is de bolling achterop de muis te klein, waardoor de palm van mijn hand er niet comfortabel op kan rusten. Maar nog veel vervelender zijn de knoppen op de zijkant. Die zitten namelijk precies op de plek waar je duim rust, met onvoldoende ruimte onder of boven de knoppen om hem anders neer te leggen. Tijdens een pittige gamesessie druk je daardoor vaak knoppen in die je niet in wil drukken, wat in-game een groot nadeel kan zijn. Dit was overigens ook al een van onze grote kritiekpunten op de DiamondBack 3G, het lijkt daarom een probleem met alle Razer muizen te zijn.

Eindoordeel
Voor de prijs die veel retailers voor de Lachesis rekenen (op veel plekken € 80+, in de Gearlux shop € 56) krijg je naar onze mening te weinig waar voor je geld. De laser mag dan wel zeer precies zijn en misschien wel de beste in zijn soort, maar wat merk je daar nou helemaal van ten opzichte van een goedkoper model? Onze expert opinion (moehaha) is daarom dat de Lachesis alleen geschikt is voor tech-fetisjisten en Ferrari rijders. Leuk voor het oog en hij kan ook vast heel hard, maar op de Nederlandse weg heb je er simpelweg weinig aan. De gewone gamer kan beter een goedkopere muis aanschaffen.

LachesisMM.jpg

Reacties

kayell schreef op 15 March 2010 - 20:45 0 thumbs
Avatar
 
Ik raad deze muis niet aan voor rechtshandige gamers, want hij ligt niet lekker in de hand!

Registreer een account om te kunnen reageren

Om te kunnen reageren op Gamelux heb je een account nodig. Lees alles over de voordelen op de registratie pagina.

Matchen
corner
Gisteren
Vandaag
Morgen
corner

  • Geen matches
  • Geen matches
  • Geen matches

Evenementen Kalender

-->