Microsoft X5

Geschreven door 'talle'' op Friday, 12 March 2010 om 20:13

Microsoft is binnen de Counter-Strike scene vooral bekend van de Intelli muizen serie. Naast muizen gericht op laptop en office gebruik heeft Microsoft echter ook een gaming lijn. Op het moment van schrijven bestaat deze lijn uit vier verschillende SideWinder typen, de Intelli 3.0 en de Habu. In deze review bespreken we de Microsofts SideWinderâ„¢ X5 muis, de opvolger van de Microsoft SideWinder Gaming muis.

x5


Feiten: Laser gestuurd | 2000 dpi | 500Hz Polling Rate | USB Plug & Play | € 34.95 |

Microsoft is binnen de Counter-Strike scene vooral bekend van de Intelli muizen serie. Naast muizen gericht op laptop en office gebruik heeft Microsoft echter ook een gaming lijn. Op het moment van schrijven bestaat deze lijn uit vier verschillende SideWinder typen, de Intelli 3.0 en de Habu. In deze review bespreken we de Microsofts SideWinder™ X5 muis, de opvolger van de Microsoft SideWinder Gaming muis.

Verpakking en eerste indruk
X5De X5 komt verpakt in een kleine rode verpakking die de muis aanprijst als snel, goedkoop en duurzaam. Volgens de makers moet de muis 10 miljoen keer kunnen klikken. Ook is hij voorzien van een laser die maximaal op 2000 DPI ingesteld kan worden. In de verpakking vinden we verder een driver CD en een handleiding terug.
De eerste blik op de muis laat je direct twijfelen aan de ergonomische kwaliteiten van het gevaarte. De muis oogt erg hoekig. In de praktijk pakt hij echter verrassend lekker beet. Hij is wel wat breed (77.7mm), dus mensen met hele kleine handen zouden daar problemen mee kunnen hebben. De X5 heeft kleine kuiltjes waar je duim, wijs- en middelvinger invallen, aan de rechterkant is er een uitstulping die ondersteuning biedt voor de ringvinger. De pink rust tegen deze uitstulping aan vanaf de zijkant. Dit werkt erg goed en de muis is na een korte gewenningsperiode in mijn ogen dan ook een prettige muis om mee te werken.
De X5 is wel vrij licht, en heeft geen ruimte voor eventuele gewichtjes om de muis naar smaak lichter of zwaarder te maken. Dit is een optie die sommige andere gaming muizen wel hebben. De onderkant van de muis heeft 5 grote muisvoetjes, deze zijn erg glad en zorgen ervoor dat de muis makkelijk over de muismat glijdt. Achteraan vinden we ook nog 2 rode LEDjes die richting het bureau schijnen.

Ontwerp en ergonomie
X5 Met de duim kunnen twee verticaal gepositioneerde knoppen bereikt worden. Hierdoor is het erg makkelijk om de juiste knop in te drukken, bij andere muizen moet je nog wel is op zoek naar het juiste knopje, maar de X5 heeft hier geen last van. Gelukkig maar, want dit is funest in situaties waar snel gereageerd moet worden. Het scrollwiel is in vergelijking tot andere muizen extra breed en van een soort rubber gemaakt. Deze doet zijn werk goed, niet meer en niet minder. Bovenop de muis vinden we drie knoppen terug die gebruikt kunnen worden om te wisselen tussen een van de drie DPI instellingen. De knop van de huidige instellingen licht rood op, zodat zelfs in de donkerste hoekjes van een LAN party direct duidelijk is welke instellingen momenteel actief zijn. Verder vinden we bovenop nog een Quick Launch knop die het Games menu van Windows Vista opstart. Deze knop is verzonken, waardoor je hand deze knop tijdens gebruik wel bedekt, maar niet per ongeluk in kan drukken. Makkelijk om snel je favoriete game op te starten, maar het zou prettig geweest zijn als er een andere functie aan verbonden had kunnen worden.

Software
De software die bij de muis geleverd wordt integreert zichzelf in het Windows muis configuratie scherm en kan geopend worden via het control panel. Naast de standaard tabbladen is er een Sensitivity tabblad waar de verschillende DPI knoppen ingesteld kunnen worden. Out-of-the-box zijn de drie niveau’s: 2000 , 800 en 400 DPI, en zijn er zes mogelijke niveaus tussen 200 en 2000 DPI. Er kan geen andere functie verbonden worden aan de DPI knoppen. In het Buttons tabblad kunnen de functies van de linker, rechter, muiswiel en duim knoppen ingesteld worden. De functie van de Quick Launch knop kan helaas niet veranderd worden. De verdere beschikbare functies zijn vrij standaard, er is een simpele macro functie waarmee acties voorgeprogrammeerd kunnen worden. Het configureren van de muis is een fluitje van een cent, alle instellingen staan bij elkaar in een een scherm, je hoeft nooit een programma in de achtergrond te draaien om alles uit je muis te kunnen halen.

X5 X5


In de praktijk
Tijdens Windows en Office gebruik doet de muis prima zijn werk. We hebben enkele dagen de X5 gebruikt voor dagelijks computerwerk, en hebben hierbij geen gebreken of ergenissen kunnen ontdekken. De software maakt het mogelijk om met een druk op de knop Aero op te roepen en tussen applicaties te wisselen. De aanwijzer is precies genoeg om prettig te browsen, maar ja, met welke muis kan dat niet tegenwoordig? Belangrijker is natuurlijk de echte vuurdoop: een aantal stevige potjes gamen. Ook dit gaat de X5 prima af; geen enkele keer slaat de muis over of gebeurt er iets onverwachts. Shooters, RPG’s en zelfs flash games spelen prima, er zijn voldoende knoppen om de belangrijkste functies dichtbij te hebben en met de precisie is niets mis. Of je de muis nou op 2000 DPI instelt of op 400 DPI, de muis blijft goed en precies reageren.

Eindoordeel
Microsoft richt zich met de X5 op een lager prijssegment dan de meeste bekendere gamemuizen, met een advies prijs van 30 euro is het een vrij goedkope muis. Dit zien we ook terug in de duurzaamheid van de gebruikte materialen, hoewel de afwerking goed is, oogt het effen zwarte plastic niet erg sterk. Verder ontbreken de gewichtjes om de muis aan te passen, die we bij zoveel andere muizen wel tegen komen. De prestaties en software mogelijkheden zijn echter wel prima, dus als je voorzichtig met je spullen omgaat en op zoek bent naar een goedkope muis om mee te gamen dan is de X5 een prima keus.

Prijs/Kwaliteit: 8/10 Ergonomie: 7/10
Uiterlijk en degelijkheid: 5/10 Precisie: 8/10
Totaal: 7X5

Registreer een account om te kunnen reageren

Om te kunnen reageren op Gamelux heb je een account nodig. Lees alles over de voordelen op de registratie pagina.

Matchen
corner
Gisteren
Vandaag
Morgen
corner

  • Geen matches
  • Geen matches
  • Geen matches

Evenementen Kalender

-->