Het dichtst dat ik ooit kwam bij Diablo was het spelen van Dungeon Siege zo'n 2 jaar nadat het in de rekken kwam. Ik vond het leuk, maar toch kreeg ik nooit de impuls om het hele Sanctuary universum te verkennen. Daar komt nu wel verandering in. SteelSeries gaf me de SteelSeries Diablo 3 gaming gear set en dit leek me dan ook een perfect duwtje in de rug om een van de meest gehypetete sequels uit het Noughties decennium ook maar eens te proberen. Wat volgt is een verslag van mijn eerste vijf dagen waar ik al spelend zowel Diablo 3 het spel en het universum, maar ook de SteelSeries Diablo 3 Headset, Mouse & Mousepad leer verkennen. Elke dag schreef ik een paar opmerkingen op over wat ik van het spel vond, maar ook hoe de gear eruit zag en of ze pasten binnen Diablo 3.

 

**waarschuwing** ik volg de verhaallijn van Diablo 3 en zal erover schrijven, dus er zullen spoilers in voor komen. Aangezien we twee maanden na de release van het spel zijn, lijkt me dat iedereen die geïnteresseerd is in Diablo 3, de verhaallijn wel al zal kennen. Maar bij deze zijn jullie gewaarschuwd. **waarschuwing**

 


 

Zondag, 22 juli 2012 - 2u30 gespeeld

 

Het eerste wat je te zien krijgt als je nieuwe gaming gear uit de verpakking haalt, is het ontwerp. De producten van SteelSeries zijn doorgaans heel verzorgd, maar de standaardversies blinken meestal niet uit in gewaagde ontwerpkeuzes. Met deze geheel Diablo 3 setting kunnen ze die keuze nu wel verantwoorden en zien we een SteelSeries SenSei die zwart met rood (laat dat het logische kleurenpalet zijn) gekleurd is met een heel fijn, maar intrigerend patroon erop. Vooral de kabel in "lava" stijl (die overigens van stevigere bouwkwaliteit lijkt dan de doorsnee muiskabel, wat altijd goed is) trekt de aandacht, naast de flikkerende lichten.

 

Diezelfde kabel houdt ook je USB headset gaande. Hier zie je ook de meeste verandering met de Siberia v2 waarop ze gebaseerd is. Het plastiek is steviger en dat voel je ook als je beide in de hand neemt. Zonder echt flashy kleuren koos SteelSeries toch voor een duidelijk thema, waarbij je ook oplichtende zijkanten hebt. Niet dat je daar iets van merkt terwijl je zelf speelt, maar je eerder je partner van dienst bent als nachtlampje terwijl je om 3u 's nachts nog wat zit te grinden.

 

De muismat dan nog ten slotte. Ik kreeg een mooie full equiped Witch Doctor, maar dat vind ik jammer. Diegene die Diablo 3 hebben gespeeld zullen wel weten waar ik over spreek, maar de kleurloze sketch-like, sepia-toned stijl had volgens mij beter bij de twee andere producten gepast. Nu krijg je een kakofonie van kleuren op je bureaublad liggen, met een sobere zwart-rode muis en headset er bovenop. Minpuntje, vind ik persoonlijk. Maar goed, nu alles aangesloten is kan ik Diablo 3 opstarten. Omdat ik een duivelse noob ben in dit spel, wist ik niet wat de beste klasse was als beginner. Omdat ik ook te koppig ben om ergens online raad te zoeken, nam ik gewoon maar de Witch Doctor (vanwaar zou ik de inspiratie toch gehaald hebben?).

 

Ik word ergens gedropt en heb al meteen de helft van het verhaal gemist, want mijn spel was nog niet klaar met alles downloaden en dus haperden de introfilmpjes enorm. Maakt niet uit, ik volg met mijn nogal over the top stereotiepe zwarte medemens de cirkeltjes op de minimap. Moet ik blijkbaar een paar mensen helpen in New Tristram (waars die Statue of Liberty?) en ene Deckard vinden. Na veel klikwerk en de gewoonlijke instructies tot op de letter volgen kom ik veel zombies tegen en moet ik The Skeleton King in stukjes aan mijn honden voederen.

 

Voor een eerste dag was dit al welles. Eerste, korte diagnose van de SteelSeries gear na een dikke 2u spelen? Headset: top, zit comfortabel en niet te zwaar, sluit goed af en geeft de ingame audio goed weer. Muis: minste, is licht en schuift goed over muismat, maar de grip zorgt ervoor dat ik het gevoel in mijn hand verlies na 30minuten intensief klikken en spelen. Muismat: heel zacht en smooth, eventueel beetje te dun van stof.

 

Maandag, 23 juli 2012 - 5u gespeeld


Mijn zombie honden en een gozer die zich The Templar (what's in a name anyway?) noemt zijn nogal belangrijk voor het overleven. Een Witch Doctor kan niet zo heel veel slagen incasseren. Best handig voor de eerste echte boss fight tegen Leroic (Ja, weeral die Skeleton King).

 

Nu is het de beurt om een of ander zwaard te fixen. Weer wat heen en weer lopen, van New Tristram en omringende dorpen, velden en grotten het water over om een hoop spinnen te doden. Af en toe verschijnt Maghda in een visioen, maar de grote battle blijft alsnog uit. In het kasteel van die oude Leroic vinden we ze hopelijk wel. Pas nadat we een kerel met grote slagersmessen op de rooster gelegd hebben en onze Fallen Stranger zijn zwaard geven, kunnen we pas echt een robbertje vechten met onze nieuwbakken Tyrael.

 

Eerst Cain begraven en Act II beginnen. Blijkbaar zijn de lesser demons of Hell (Belial & Azmodan) teruggekeerd om Sanctuary over te nemen. Even de boot genomen om in Caldeum onze rekening met Maghda te vereffenen en hopelijk ook, als het even kan, Belial tegen te houden.

 

Van de zombies in het moeras gaan we nu naar de schorpioenen in de woestijn rond Caldeum. Pas als we alle cultists een gratis ritje naar het hiernamaals bezorgen en Alcarnus bevrijden, krijgen we onze kans. Werd ook tijd, als je er zo'n 2 u aan een stuk naar op zoek geweest bent. Blijkt de vlinder liefhebbende heks niet eens zo lastig om af te maken, buiten haar immune spells. Beetje jammer, dat. Morgen dan maar Belial opzoeken. Dag twee met de SteelSeries Diablo 3 gear en wat denken we? Headset blijft sterk, alhoewel hij soms wel lastig blijkt te zitten voor mijn rechteroor (ik heb niet echt kleine oren, dus zal voor de doorsnee gamer nog wel passen). De muziek doet ie goed, maar vooral de donkere stemmen van Belial of Tyrael geeft hij prachtig weer, vol diepte. Toppie. De muis daarentegen blijft het me lastig maken, ik blijf er hinder van ondervinden. Ook al lijkt hij wel goed te liggen in me hand en kan ik er goed mee bewegen, maar toch krijg ik er handkrampen van. Raar.

 

de hele SteelSeries Diablo III collectie verzameld op een hoopje

 

Dinsdag, 24 juli 2012 - 4u30 gespeeld


Spinnen worden omgeruild voor een te letterlijke versie van slangenbezweerders en het gaat hem om de Black SoulStone waarin we de ziel van Belial moeten vastleggen om de mensheid te redden. Pressure, much? Al gauw krijgen we ook een leuke reünie op ons bord geschoteld: Adria de sterke heks die we redden en die dan ook even de mama van Leah blijkt te zijn. Geen betere plek voor een familiehereniging dan in het midden van een woestijn, toch? Toch?

 

Adria vertelt ons dat we the lesser of two evils moeten kiezen en een oude gek, Zoltun Kulle, moeten herrijzen om die SoulStone te vinden. Weer een nieuwe oase verkennen, verschillende monsters doden en een paar uurtjes later hebben we al zijn rotte lichaamsdelen als een veredelde puzzel bijeen gelegd en wordt ie herboren.

 

Je hoeft geen genie te zijn om zijn volgende acties te kennen. Blijkt dat je een 500 jaar oud lijk niet kan vertrouwen met de macht over al het kwade. Wie had dat nu durven denken. Dus ja, even de kaalkop verslaan en dan op naar Belial met zijn nieuwste mobiele gevangenis. Blijkt dus dat klein grut gewoon hele tijd die machtige demon te zijn. Krijgen we hem eindelijk in volwassen vorm te zien en zijn we aan onze zoveelste boss fight. Beetje button bashen en klaar, toch? Totdat die kerel ineens zijn ego naar boven laat komen en je wel iets lastiger monster voor je krijgt. What a beauty.

 

Belial dood. Belial in de Soulstone. Op naar Act III. Weer een praaaaachtig tussenfilmpje (enneuh Blizzard, wanneer komt jullie eerste feature film?) met bad guy Azmodan die niet bepaald je typische monster looks bezit. Leuke tepelpiercing by the way. Bastion's Keep is onze nieuwe bestemming. De muis lijkt eindelijk te beteren, ook al heb ik niet specifiek iets gedaan. Misschien raakt mijn hand eindelijk gewend aan de veel kleinere en lager liggende muis. De headset daarentegen wordt zowaar nog beter, want het prachtige Act II - Act III tussenfilmpje gaf me een echt cinemagevoel. Geluid is echt key in dit spel en de SteelSeries headset doet het geluid recht aan.

 

Woensdag, 25 juli - 2u30 gespeeld


Onze vierpoter demon, Azmodan, lijkt dat hele gedoe van "ik neem de wereld over" nogal serieus te nemen en stuurt al zijn liefste beestjes vanuit Arreat Crater op ons af. Ik en Templar mogen dan nu een potje Tower Defense spelen. Dat is lang geleden zeg. Paar vuurtjes starten hier, paar katapulten fixen daar. Ondertussen paar draken, paar demon bringers en ander moois neerklikken met mijn ondertussen fraai uitziende Witch Doctor (level 25 baby!). Echt veel heb ik niet gespeeld deze woensdag en vond de hele verdediging van Bastion's Keep niet bijzonder lastig. Wave na wave buttons mashen en je wint elke battle wel, niet uitdagend genoeg.

 

Donderdag, 26 juli - 4u30 gespeeld


Was donderdag een beetje ziek geworden. Dus ja, je weet wat dat betekent. Goed veel tijd om Diablo 3 te verkennen. Ik was in de buurt aan het komen van Azmodan, we hadden namelijk net Bastion's Keep verdedigd. Om een of andere reden denkt mijn char dat dat reden genoeg is om met zen drieën dan maar een heel leger aan te vallen. Weet toch niet of die Witch Doctor zelf niet paar pilletjes nodig heeft. Maar okay, net zoals een goede Leroy Jenkins betaamt, "attaaack". Als die SoulStone niet erg genoeg was, nu moeten blijkbaar ook enkele Sin Hearts sneuvelen voordat we een eind aan Azmodan kunnen maken. Wat doen we dan? Juist ja, hele Arreat Crater doorkruisen en dieper en dieper gaan. Doet me aan ene Dante denken.

 

Wist niet dat het mogelijk was voor zo'n tubby, maar blijkbaar kon hij toch ook aan een liefje geraken. Cydaea is haar naam. Nadat we een goede, degelijke spray gebruikten op Miss Azmodan, mochten we meteen de laatste demon aanpakken. Eerst steekt hij nog een megalomane monoloog af, maar wat had je anders verwacht van zo'n cocky bastard. Paar lava ballen ontwijken, paar fire bats op hem afsturen en mijn giant summonen en de laatste ziel vervolledigt mijn SoulStone. Adria stuurt ons dan mooi terug om alles voor te bereiden. Als een brave geleidehond luisteren we, maar dat blijkt ook wel dé fout van het hele spel te zijn geweest. Blijkt dat onze MILF (nou niet heus) heel wat anders voor had met die SoulStone. Oops, our bad?

 

Tijd voor het laatste hoofdstuk. De High Heavens worden de speeltuin der anarchie en chaos, zo blijkt. Leah heeft wel wat van haar schoonheid verloren dankzij haar recente metamorfose. Na Belial, Zoltun Kulle, Imperius en Azmodan, ziet Diablo zelf er niet zo super uit. Hij ziet er creepy uit, maar in tegenstelling tot Azmodan komen mijn haren er niet meteen recht van. Maar goed, een laatste stuiptrekking van mijn vingers en dan gaat die duivel eraan.

 

De hele hemel is nu under attack, dus gaan we enkele Arch Angels bevrijden: Tyrius en Auriel terwijl we de prachtige omgeving van de High Heavens op de achter- en voorgrond zien. Imperius, de grote man boven ons, lijkt ons in ieder geval niet genegen. Dat houdt mijn Nephalem niet tegen om alle underbosses te verslaan en de final boss aan te pakken.

 

Conclusie


Okay. Alle vier acts gedaan en Diablo 3 een eerste keer uitgespeeld. Wat voel ik me onnodig trots. Diablo 3 vond ik wel zeker leuk, ook al was het plot soms voorspelbaar en werd al het monsters verslaan een beetje repetitief. Belangrijker is, wat vond ik van de SteelSeries gear. Zijn ze beter dan hun gewone varianten? Ik zou denken dat de SteelSeries D3 Headset zeker een verbetering is ten opzichte van de Siberia v2, want hij ziet er beter uit en is steviger.

 

De muis vind ik persoonlijk een ontgoocheling. Het ontwerp past binnen Diablo 3 en het is heel verzorgd, maar dat ik vier dagen nodig heb voordat ik mijn muis kan vastnemen zonder krampen te krijgen is niet fatsoenlijk. Alle concurrerende muizen liggen gewoon veel beter in de hand. En in een spel waar je vooral beweegt en klikt, is dat net het allerbelangrijkste. Over een muismat kun je weinig zeggen in een RPG context. Ze is kleurrijk, ze is misschien net te dun en past wat minder in het geheel. Maar als je je ook nog een zwart keyboard aanschaft en een zwart met rood scherm (bijv die BenQ), dan is je hele equipment Diablo 3-minded en kan je zeggen dat je wel klaar bent voor een potje.

 


*spoiler* bekijk dit als je alle prachtige tussenfilmpjes in een ruk wil zien *spoiler*