Tegenwoordig kan je zowel een mooi, groot TFT scherm hebben dat dan ook nog eens de kwaliteit en technologie heeft van die grote oude CRT bakken. Dit lijkt een gedroomd huwelijk voor alle gamers. Nu krijg je 24" en zelfs grotere schermen die maar een paar centimeter dik zijn, die je tegen de muur kan plakken en die 120 Hz hebben om perfect mee te gamen.

 

Tegelijkertijd is de prijs van zulke schermen de laatste maanden toch ook gezakt, zodat je geen €500 meer uit je jas moet schudden om een top-notch scherm in huis te halen. Daarom leek het ons een opportune tijd om even twee van zulke 120 Hz schermen tegenover elkaar te zetten. We geven jullie: Iiyama ProLite G2773HS vs BenQ XL2420T.

 

 

Pre-Game: Technische Fiche

 

 

benq-logo.jpg

Iiyama_logo.gif

Naam:

XL2420T

ProLite G2773HS

 

Kleur:

Zwart met rode vlakken

Volledig zwart

 

Scherm

 

 

Grootte:

24 inch

27 inch

 

Aspect Ratio:

16:9

16:9

 

Max. Resolutie:

1920x1080

1920x1080

 

Helderheid:

350 cd/m²

300 cd/m²

 

Standaard Contrast:

1000:1

1000:1

 

Dynamisch Contrast:

12 000 000:1

5 000 000:1

 

Type Panel:

TN

TN

 

Kijkhoek (l-r/b-b):

170°/160°

85°/80°

 

Kleuren:

16 700 000

16 700 000

 

Reactietijd:

5ms (2ms GTG)

1 ms

 

Refresh Rate:

120 Hz

120 Hz

 

Input

 

 

 

Connecties:

VGA (D-Sub) / DVI-Dual Link / 2 x HDMI /

VGA (D-Sub) / DVI-D / HDMI

 

USB:

3 x USB slots

/

 

Afmetingen

 

 

 

Hoogte (mm):

516,9

647

 

Breedte (mm):

571,4

454,5

 

Diepte (mm):

149,9

239

 

Gewicht (kg):

6,1

5,6

 

Prijs:

 

€399,9

€369,9

 

 

De cijfers geven twee schermen weer die op zich heel gelijkend zijn, met het grootste verschil de afmetingen. Zo is het Japanse Iiyama scherm 27 inch groot en het Taiwanese BenQ eerder compacter met 24 inch. De ProLite heeft een snellere reactietijd, maar de XL2420T biedt een hoger contrast aan. De verschillen tussen deze twee schermen zullen we in de komende secties in detail bespreken.

 

Ronde 1: Design

De dagen dat monitors gewoon maar vierkant en hoekig moesten zijn, zijn gelukkig lang achter ons. Zo bestaan er tegenwoordig al echte designpareltjes en wordt er vanaf het begin van het ontwikkelingsproces ook al veel aandacht aan geschonken. Een monitor moet niet langer functioneel zijn, hij moet daarnaast liefst nog mooi ogen ook.

 

In dit opzicht zijn beide schermen elkaars tegenovergestelde, of zo lijkt het toch. Net zoals met de Iiyama ProLite E2473HDS die we enkele weken geleden nog aan jullie voorstelden, wordt er vanuit het bedrijf weinig bijzondere aandacht geschonken aan hoe haar monitor eruit ziet. Een groot zwart vlak doemt voor je op als je deze 27 inch mastodont uit de doos haalt. Buiten het wit van de letters en menubediening, valt er weinig tot geen kleur te bespeuren. Met haar afgeronde hoeken en simpel ontwerp, kan je de ProLite bekijken als een van die Japanse theeceremonies, waar nauwelijks wat gezegd wordt en alles zich in pure sereniteit afspeelt.

 

De BenQ XL2420T daarentegen roept heel andere gedachten op. De combinatie van het vurige rood met het zwart doet spontaan denken aan die Christian Louboutin schoenen. Je voelt dat er iets bizars aan de hand is met het scherm, met haar hoeken en strepen op onverwachte plaatsen. Er zit meer spanning en meer energie in dit ontwerp dan het statige (durf ik zeggen saai?) zwart van de Iiyama. Het verzorgde ruimt bij de BenQ plaats voor enkele rare wendingen, zo heb je een opening in je staander om je kabels door te leggen en zelfs een haak achterop. Dit werd waarschijnlijk gedaan om je in je gemak te voorzien van zodra je eSports carrière erop zit en je zowel letterlijk als figuurlijk je muis aan de haak kan hangen.

 

In dit eerste segment lijkt het dus heel duidelijk dat de BenQ XL2420T gewonnen heeft. De variatie in kleuren en het uniekere ontwerp van de hele monitor zal langer in je geheugen blijven dan het doordeweekse (echter toch verzorgd), monotone van de Iiyama ProLite G2773HS.

 

 

 

Ronde 2: Features

Beide schermen profileren zich naar de hardcore gamers toe, dus verwachten we bij beide veel manoeuvreerruimte. Ruimte om je instellingen op een gemakkelijke, maar doch diepgravende manier aan te passen.

 

De meeste gamers zijn namelijk gewoontedieren en willen dat hun instellingen er op elk toestel er altijd hetzelfde uitzien en dat zouden beide schermen moeten mogelijk maken. Allereerste kijken we naar de menu's. Beide werken met een touch button systeem op het panel zelf, al oogt dat van Iiyama net beter.

 

Kleuren

 

Bij Iiyama valt wederom de eenvoud op, maar dit keer is het zeker een minpunt. Zo kan je wel paar kleurenprofielen kiezen (warm / cold / etc..) en wat de helderheid en contrast aanpassen, maar voor de rest valt er weinig te bespeuren. Je kan nog wel dieper graven in het menu (dat overigens niet echt handig werkt) om wat met de kleuren te spelen, maar als je weinig technische kennis daarover hebt, wil je daar toch niet graag mee zitten spelen.

 

BenQ biedt veel meer mogelijkheden aan, zo kan je standaard tussen elf verschillende profielen kiezen en zijn het allemaal presets. Niet dat je constant tussen alle elf zult wisselen voor elke activiteit die je plant, zo was de Movie of Photo mode verschrikkelijk om films mee te bekijken. In de praktijk gebruikte ik vooral FPS 3 (die heel veel kleursaturatie geeft, best goed voor shooters waar je snel je tegenstander moet opmerken) en FPS 1 en Standard. Maar daar speelt ook persoonlijke voorkeur een rol, dus is het gewoon leuk om te weten dat je niet gebonden bent aan weinig keuze.

 

Belangrijke tip, de beste kleuren en beste contrastinstellingen haal je door zelf de perfecte balans te vinden. Er bestaan hier verschillende programma's voor of je kan online enkele custom presets vinden die experts het best vinden.

 

Reactiesnelheid


Eindelijk zijn de rollen omgedraaid, ditmaal is de Iiyama in het voordeel. We hebben het echter niet over die droge, statische cijfers die je bij de technische fiche terugvindt. Ja, de Iiyama heeft een 1ms reactiesnelheid en de BenQ 'maar' 5ms. Dat is niet de echte reden dat de Iiyama hier beter op scoort. We zien en (belangrijker) voelen dat de Iiyama zich sneller aanpast. Een ghosting tijd van 7 ms - betekent dat je scherm 7 ms nodig heeft om al je pixels van volledig zwart naar volledig wit en dan weer naar volledig zwart te veranderen - lijkt misschien hoog, maar het is een positieve score en eentje die je nauwelijks met je ogen zal kunnen opmerken.

 

De marketingwaarde van 1 ms voor Iiyama of 5 ms voor BenQ zullen dus in realiteit veel hoger liggen, maar tegenwoordig is de technologie al zo betrouwbaar dat zelfs die meer correcte (hogere) reactiesnelheid je gebruikerservaring niet verstoort.

 

Onbewust speelt het misschien een rol en je zal ook wel verschillen opmerken tussen de Iiyama en BenQ in dit geval, zo heeft de XL2420T een reactiesnelheid die toch zo'n 5 ms trager is dan de Iiyama ProLite. Hier speelt de keuze van je games dus de grootste rol. Als je first person shooters speelt zoals Quake en dan de CPM mode (bijvoorbeeld) waar je aan ongelooflijke snelheden door de maps vliegt, dan zul je die 5 ms verschil wel opmerken. In zo'n geval lijkt de Iiyama zeker de betere keus, omdat hij je bij zulke snelle framewisselingen correctere beelden zal geven en je dus je monitor nog meer kan vertrouwen.

 

Kijkhoek en wendbaarheid


Het grote, logge monster versus de kleinere en meer wendbare alternatief. 27 inch en geen beweging versus 24 inch en aparte staander met een portrait mode. Het lijkt vanzelfsprekend, jammer genoeg. Tegenwoordig lijkt de pc monitor niet enkel de virtuele, maar ook de fysieke woonkamer te worden. Televisie eraan koppelen, streams kijken of gewoon de laatste Hollywood blockbuster vanuit je zetel of bed te bekijken in plaats van enkel maar te gamen. Als je zetel / bed dan ook aan de andere kant van je kamer staat, betekent dit dat je scherm nog een beetje mobiel moet zijn.

 

Hier is de ProLite echt in het nadeel. Hij weegt weliswaar een halve kilo minder dan de BenQ, maar je moet hem wel telkens helemaal opheffen en juist positioneren. Dat zou op zich nog meevallen, mocht er ook een aparte staander zijn. Jammer genoeg valt ook dit tegen, zo kan je het scherm nauwelijks omhoog of omlaag bewegen, zo krijg je als gamer weinig meeval. Het standaardscherm is perfect als je een standaard gamer bent, als jezelf op gelijke hoogte met je scherm zit. Voor de Iiyama lijkt het mij de beste optie om hem (indien mogelijk) met een VESA Mount aan je muur vast te hangen. Daar lijkt hij meer de functie van een gewone, grote televisie over te nemen.

 

Als je daarentegen meer nood hebt om je monitor steeds op een andere manier te installeren, dan zal de BenQ gemakkelijker overkomen. Met de slider op je staander kan je hem gemakkelijk hoger of lager zetten, met de swivel kan je hem een kwartslag naar links of rechts doen. Veel meer mogelijkheden weer, veel meer keus om jouw ideale set-up neer te planten in je gaming area.

 

Kijken we naar de drie verschillende thema's van deze tweede ronde, dan wint BenQ. Ook al is het verre van een forfait win. De ProLite kan zeker het tempo van de XL2420T volgen, maar schiet net tekort. Alhoewel dat ook relatief is, als de aller-, allerbeste & snelste reactiesnelheid voor jou het allerbelangrijkste is, dan kies je de ProLite. Als we het totaalpakket bekijken in de ronde twee, wint BenQ.

 

 

Ronde 3: Game Ervaring

Uiteraard biedt tekst niet dezelfde weergave als het in beeld kunnen wat de verschillen tussen beide schermen nu daadwerkelijk zijn. Dus koos ik vier verschillende games die een heel verschillend aantal profielen hebben. Dan nam ik beide schermen en doorloop ik enkele van de verschillende presets om aan te tonen hoe de games er dan uiteindelijk uitzien. Met een heel sterke camera (bij deze dank aan mijn zuster) hebben we dan telkens zo gelijkaardig mogelijke beelden proberen trekken om dan de verschillen aan te tonen. Bij sommige games valt het heel hard op, bij andere weer heel wat minder.

 

De afbeeldingen zijn allemaal geresized om binnen de breedte van deze pagina te passen. Wil je ze echter groter zien (zo'n 3  keer) kan je ze gewoon openen in een nieuw venster of tabblad en dan zou je de verschillen nog beter kunnen zien.

 

BenQ XL2420T - League of Legends
 

Gamer1 mode

  Gamer3 mode

Movie mode
 

 

Iiyama ProLite G2773HS - League of Legends
 

Cool mode

  Normal mode

Warm mode

  Game mode

 

BenQ XL2420T - ShootMania
 

Gamer1 mode

  Gamer3 mode

Movie mode
 

 

Iiyama ProLite G2773HS - ShootMania
 

Cool mode

  Normal mode

Warm mode

  Game mode

 

BenQ XL2420T - Quake Live
 

Gamer1 mode

  Gamer3 mode

Movie mode
 

 

Iiyama ProLite G2773HS - Quake Live
 

Cool mode

  Normal mode

Warm mode

  Game mode

 

BenQ XL2420T - CS Global Offensive
 

Gamer1 mode

  Gamer3 mode

Movie mode
 

 

Iiyama ProLite G2773HS - CS Global Offensive
 

Cool mode

  Normal mode

Warm mode

  Game mode

 

Uiteraard heeft elke monitor nog veel meer profielen, maar ik wou het aantal ook een beetje beperken om geen overvloed aan afbeeldingen te geven. Maar je kan wel duidelijk zien dat, volgens mij toch, BenQ meer extrema in haar profielen heeft, terwijl Iiyama het meeste verschil in haar Cool mode steekt, die met heel veel blauw werkt, maar die lijkt voor sommige games niet toepasbaar (ik denk maar aan Counter-Strike: Global Offensive), terwijl die in een Quake Live bijvoorbeeld wel veel effectiever zou zijn.

 

Ook al is het aantal beperkt, lijkt de Iiyama hier toch mooiere beelden op te leveren in haar presets. Omwille van die reden wint Iiyama de derde en laatste ronde, maar het was een nipte. Persoonlijk vond ik de Gamer3 mode bij BenQ, met haar sterke oversaturatie (storend voor filmpjes en dergelijke te bekijken) handig bij ShootMania en meeste shooters, maar persoonlijke mening speelt hier een grote rol. Kies dus vooral op basis van wat je zelf het leukst ogen vindt.

 

 

 

 

Post-Game: Conclusie + Foto's

Over de drie ronden heen, draagt de BenQ XL2420T mijn persoonlijke voorkeur weg en lijkt hij het meest geschikt voor gamers die vele uren per dag aan hun computerscherm gekluisterd zitten en die vooral veel games zo goed mogelijk proberen te spelen, maar daarnaast ook af en toe film kijken of 's avonds wel streampjes van de beste teams meepikken. Zoals aangehaald, als je enkel en alleen gefocust bent rond de allersnelste hebben, dan zal de Iiyama ProLite G2773HS net een stuk sneller reageren en minder input lag hebben dan haar tegenstander van vandaag, maar als je een scherm wil dat er wat mooi uitziet, dat ook handig te gebruiken is en duurder materiaal lijkt te gebruiken, dan is de 24 inch van BenQ praktischer en gebruiksvriendelijker. Dat hij dan €30 extra kost in de meeste winkels, dat is een relatief kleine meerprijs voor minder dagelijkse frustratie.

 

Foto's BenQ XL2420T

 

 

 

 

 

 


 

Foto's Iiyama ProLite G2773HS