Dit weekend zal op Dreamhack de pro competitie van League of Legends plaatsvinden. De vier teams die verzekerd zijn van een plaats in de Dreamhack pro-compo zijn: Moscow Five, Fnatic, AbsoluteLegends en Team Curse. Deze vier teams zullen samen met de vier teams die zich nog moeten kwalificeren via de BYOC compo strijden om een totale prijzenpot van $40 000.

 

De vier teams die al zeker zijn van een plaats in de Pro-compo:

 

Moscow Five

Fnatic

Team Curse

AbsoluteLegends (voormalig exHCL)

 

 

Moscow Five

De Russen die op alle grote offline toernooien ongenaakbaar lijken te zijn. De laatste Intel Extreme Masters in Hannover werd gewonnen zonder een enkele wedstrijd te verliezen. Moscow Five wordt gezien als het te kloppen team. Echter zijn Moscow Five's online resultaten de laatste tijd niet zo daverend als haar offline results, zo werd er afgelopen week nog verloren van Fnatic in de finale om de League of Champions cup. Door de agressieve speelstijl van de Russen zijn ze een van de meest bekeken teams. Onder leiding van de jungler Diamondprox werd het counter-junglen een nieuw leven in geblazen.

 

Het succes van de Russen op het toernooi in Hannover was te danken aan de agressieve speelstijl die de Russen hanteerden. De enemy jungle werd keer op keer ingenomen en geen enkele tegenstander had hier een antwoord op. Daarnaast worden de AP-mid speler Alex_Ich en de top-laner Darien gezien als de beste van hun categorie. De discutabele bot lane van Moscow Five bestaat uit Genja007 en GoSu Pepper. Het is geen geheim dat deze twee spelers elkaar niet kunnen ruiken of zien. Ragequits aan het adres van GoSu Pepper behoren tot de orde van de dag, de enige reden dat deze twee spelers samen blijven spelen is omdat zij beiden excelleren in hun rol.

 

Fnatic

Het team dat recent nog haar top laner verwisselde. ex-aAa speler Paul sOAZ Boyer werd gehaald en er werd eindelijk afscheid genomen van de kwalitatief teleurstellende Maciej Shushei Ratuszniak. De enige reden dat Ratuszniak zo lang onderdeel uitmaakte van het team was doordat het contract met Fnatic niet kon worden verbroken. De publiekslieveling is nu na ruim anderhalf jaar gespeeld te hebben onder de vlag van Fnatic op zoek naar een nieuw team. Fnatic wordt samen met Moscow Five gezien als de grote kanshebbers op dit toernooi.

 

Afgaande op de online resultaten lijkt Fnatic aan het langste eind te trekken, echter heeft het vernieuwde team op een off-line toernooi nog nooit van de Russen gewonnen. De kracht in de speelstijl van Fnatic ligt in het spelen van global pressence. Er wordt vaak gekozen om gebruik te maken van spelers die een aandeel kunnen hebben in een gevecht over de gehele map. De AP-mid speler Enrique xPeke Martinez staat bekend om zijn Karthus, Twisted Fate, Kassadin en Galio die hij altijd met teleport speelt. Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van champions als Nocturne (jungle), Ashe (AD-carry) en Shen (top lane of jungler).

 

Fnatic met het hernieuwde roster in Anaheim voor de MLG Spring Championship (c) SK-Gaming

 

Team Curse

Ook dit team onderging nog een line-up verandering. Joey YoungBuck Steltenpool werd vanwege tegenvallende resultaten vervangen door een oude bekende voor de Litouwers, namelijk Aurimas Angush Gedvilas. Gedvilas speelde tot in het begin van deze maand nog voor het team van TeamLess. Toen hij echter een aanbod kreeg van het Curse team om weer de top lane positie te bekleden hoefde hij niet lang na te denken. De Curse-spelers zullen zich na DreamHack vestigen in een gaming house temidden van Keulen, Duitsland. Op kosten van de Curse organisatie zal er vele uren per dag geoefend worden om zich aan te sluiten bij de wereldtop. Of het team nu al klaar is voor een krachtmeting met die Europese top is nog maar de vraag.

 

Angush werd pas een week voor het DreamHack toernooi toegevoegd aan de line-up van Curse, of er voldoende oefening is geweest moet nog blijken. Curse is de grote outsider voor dit toernooi, gebaseerd op de individuele skill en de resultaten met dezelfde line-up in het verleden. Zo boekte het team al een tweede plaats in het prestigieuze Hear-to-Win toernooi van Sennheiser waar ze in de finale net aan het kortste eind trokken tegen het Franse Against All Authority. De grote sleutel tot het succes van Curse is de AP-mid speler: Vytautas extinkt Melinauskas. Door de grote championpool die Melinauskas beheerst kan hij altijd perfect anticiperen op enemy picks en champions kiezen die het beste in zijn eigen teamsamenstelling passen. De jungler Tobias Malunoo Magnusson heeft al meerdere malen aangegeven dat hij nooit hoeft om te kijken naar de mid lane, omdat ext1nkt zijn lane altijd wint.

 

AbsoluteLegends

Over dit team is het minste bekend. Dit volledig Poolse team wordt niet direct gezien als kanshebber. Het is voor de Polen het eerste grote offline evenement waaraan zij deel zullen nemen. Het team is samengesteld uit vijf sterke individuen die elkaar regelmatig tegenkwamen in de hoogste regionen van de Solo Queue games. Er werd besloten om een team te vormen, maar door de relatieve onervarenheid van het team behoren ze nog niet tot de favorieten. De jungler Fryderyk Veggie Koziol wordt gezien als een van de betere junglers op dit moment. Hij staat bekend om het spelen van junglers met sterke gank potential als Nautilus en Alistar.

 

Het kopen van snelle gold per 10 items geeft hem de mogelijkheid om lanes te 'campen' zonder achter te vallen op de enemy jungler. Op deze manier probeert hij voornamelijk zijn solo lanes winnend te krijgen. Pawel Celaver Koprianiuk staat bekend om zijn sterke spel Karthus. Deze press-R-to-win champion wordt vaak getarget door de enemies wanneer hij gepicked wordt, daarom is het van groot belang dat hij beschermd wordt door zijn jungle. Of de onervarenheid dit weekend problemen op gaat leveren moet nog blijken, de verwachtingen zijn niet hoog gespannen dus wanneer de Polen onbevangen kunnen spelen zouden zij verrassend sterk uit de hoek kunnen komen.

 

de BYOC kanshebbers

De laatste vier teams die toegvoegd worden zullen afkomstig zijn uit de BYOC-compo. De grootste naam uit de BYOC is Counter Logic Gaming. De meeste van deze teams verloren in de online kwalificatie en zullen zich dus moeten plaatsen via de BYOC. Ook CLG verloor in de online kwalificatie. De eerste kwalificatieronde werd doorlopen op EU-East, omdat daar een makkelijker deelnemersveld was. Toen de laatste kwalificatieronde plaatsvond verloren ze kansloos van TeamLess en Na'Vi. Er was veel kritiek op de keuze van CLG om deel te nemen aan de East Qualifiers, de uitschakeling in de laatste kwalificatieronde werd als gerechtigheid ervaren door veel kijkers.

 

Vervolgens besloot CLG om een inzamelingsaktie te houden onder de fans zodat zij alsnog deel konden nemen aan het DreamHack toernooi. Binnen een half uur werd er een bedrag van ruim $3 500 gedoneerd door een schare gulle fans. Verder zijn er geen grote namen vertegenwoordigd in de BYOC. Dit geeft de kans voor mixteams om hun opwachting te maken in de pro-compo. De ex-Western Wolves spelers Jakob YamatoCannon Mebdi en Frederik Skullomania Van Gucht zullen via de BYOC een plek in de Pro-compo proberen af te dwingen.