België is een land waar al jaren vele gamers aan het werk zijn, sommige slagen er zelfs in om op Europees of wereldvlak zelfs mooie resultaten neer te zetten. Ik denk aan enkele van Call of Duty 4's sterkste spelers of Laurens Geenens die op de World Cyber Games een medaille wist te behalen in FIFA. Verder dan dat reikten de Belgische ambities blijkbaar nooit, wat je ook merkt in de lokale infrastructuur als eSports-land. TEK-9 was lange tijd een bekende organisatie in Europa, maar moest uiteindelijk ook het onderspit delven tegenover de grillen van de afzetmarkt. Verder gebeurde er niet veel bijzonders, met enkele successen van Counter-Strike: Source spelers of StarCraft II spelers niet meegerekend.

 


veel schermen om te bekijken en gebruiken voor de nieuwste games

 

Eindelijk wat nieuws


Hier hoopt Gamebox dan verandering in te brengen. En ik was erbij, bij de officiële opening van het centrum. In hartje Antwerpen. Qua locatie was het in ieder geval top, nog geen twee straten verwijderd van de drukste winkelstraten van Antwerpen lijkt dat alvast een goede zet geweest van de jonge organisatie. Maar wat is het nu, wat wil Gamebox betekenen?

 

Het volgende is een omschrijving van het project op de eigen site:

 

De vooroordelen omtrent digitale platforms zijn de wereld nog niet uit, zeker als het gaat over de gaming industrie. Gratuite opmerkingen zoals "Gamen lokt geweld uit!" of "Gamen verzwakt de sociale vaardigheden van onze jeugd" worden vaak onoordeelkundig geponeerd via diverse media. We merken dat de gaming industrie de laatste jaren vaker met een negatieve bijklank in beeld is gekomen.


Ten gevolge van deze groeiende negatieve perceptie over het spelen van games, slaakten de verschillende stakeholders uit de gaming gemeenschap meerdere malen een hulpkreet. De balans is immers te fel gaan doorhangen in de richting van het negatieve, terwijl de positieve effecten van het "spelen van spelletjes" steevast in de vergeethoek worden geduwd. Het is duidelijk dat binnen de maatschappij een fout beeld is ontstaan omtrent de gaming gemeenschap. Dit was één van de drijfveren om de Gamebox vzw op te richten. Het doel van de Gamebox VZW is zeker niet het ontkennen van een bepaalde problematiek die gaming met zich mee kan brengen. Echter, we willen een zo correct mogelijk beeld naar voren brengen over gaming. Dit zullen we doen door alle informatie die in de media en in studies en onderzoeken aan bod komt, te bundelen op een overzichtelijke manier.

 

Vooreerst een ontmoetings- en kenniscentrum voor jongeren over de rol van gaming, dus. Niet meer en niet minder. Elke woensdagnamiddag en donderdagavond zullen de 10 high-end computers openstaan voor eenieder die eens een potje League of Legends wil doen of Counter-Strike: Global Offensive wil ontdekken. Klinkt goed, maar verder wat alledaags.

 

Community outreach is belangrijk om het project te verantwoorden aan de Stad Antwerpen die er financiële steun aan belooft, maar ik zie een mogelijkheid tot veel meer. Een mogelijkheid om er tegelijkertijd iets exclusiefs, maar ook sociaals van te maken. Zo heb je een klein LAN café dat ondersteund wordt door topcomputers en op eerste zicht zou het de perfecte locatie zijn voor spelers of teams om zich voor te bereiden op internationale toernooien.

 

Een weekje bootcampen in het centrum van Antwerpen, bestaat weinig beters toch? Daarvoor zou het wel interessant zijn om meer internationale toernooien in België te krijgen, zodat je er ook wereldsterren ziet spelen, maar daar hebben de jongens van Gamebox weinig controle over. Meer kans hebben ze met de beste spelers van België of Nederland. Waarom ze niet eens uitnodigen voor een weekend en ze er laten oefenen, een soort meet & greet organiseren met de fans? Wie zou niet eens graag Millenium ster Jérémy Feast Vansnick en Manuel Grubby Schenkhuizen tegen elkaar zien spelen op LAN? Te weten komen hoe ze in practice games hun PvP game oefenen? En zulke spelers zijn er op overschot in België en Nederland.

 

Lekker gezellig samen MLG kijken


Nog belangrijker dan de eerste drempel tussen virtueel en reëel te overschrijden in een gecontroleerde omgeving, zijn de mogelijkheden die Gamebox heeft om van België een hechte community te maken. Net zoals voetbalfans die naar een stadion gaan om hun favoriete team aan te moedigen, beschikt Gamebox over de mogelijkheid om live streaming aan te bieden in een sociale omgeving. Je weet wel waar ik het over heb: BarCraft. In Nederland is dit al meerdere keren een succes geweest, maar in België is er ruimte voor verbetering.

 


het pleintje door, deur in het midden voorbij en dan rechts om de box binnen te wandelen

 

Outpost bood haar LAN center aan om ook naar games te kijken, maar gezien de grote stap tussen Outpost haar dagelijkse activiteiten en top eSports, zou dit volgens mij een hernieuwde kans op BarCraft succes in België kunnen zijn. Zie het als een sportbar zonder sport, maar met de beste games van de Major League Gaming, HomeStory Cup, DreamHack en andere grote toernooien. Een beetje gezellig drinken terwijl IdrA weer afgaat op een groot toernooi, of hoe TeamLess in Amerika tegen 's werelds beste League of Legends teams speelt. Keuze te over en voor de eerste keer ook een locatie die door en voor eSport fanatici ondersteund wordt.

 

Een doosje vol verrassingen?


Met vrijwilligers als voornaamste werkkrachten zal een stroeve start misschien eerst op de planning staan, maar met voldoende wilskracht en doorzettingsvermogen heeft de Gamebox wat leuks in petto voor alle Vlamingen uit de buurt van Antwerpen of zelfs Nederlanders dicht bij de grens. Genoeg activiteiten in de komende weken zullen ervoor zorgen dat je bijna elk weekend wel een reden zou hebben om naar Antwerpen te reizen en de eerste zaken die op de kalender staan zijn een klein CS:GO toernooitje en een eerste BarCraft rond de HomeStory Cup die begin juli aanstaat. Daar hoop ik alvast ook aanwezig te zijn en een klein verslag te maken over hoe te snijden de spanning zal zijn of hoe ontgoochelend het Belgische publiek supportert. 

 

Voorlopig ben ik voorzichtig optimistisch over Gamebox en wat dit kan betekenen voor eSports in België en het aantal mensen die bereikt kunnen worden. Op de persvoorstelling leken organisaties zoals Team WinFakt! en AbsoluteLegends alvast geïnteresseerd om hun teams daar in de toekomst te laten trainen. Wie weet kan je zo ooit wel Björn threat Pers of Kévin strenx Baéza zien spelen in de lage landen?

 

Toch maar een enkeltje richting Antwerpen boeken dus.

 

denk er nog paar tierlantijntjes en versierseltjes bij en dan weet je hoe de afgewerkte versie eruit ziet

 

Gamebox VZW Website