Dus ik kreeg de kans om de Iiyama ProLite E2473HDS onder de loep te nemen, een 23,6 inch (voor de leken onder ons, dit is de afstand van de linkse onderhoek tot de rechtse bovenhoek - de meetwaarde die de grootte van schermen bepaalt, zo'n 59 centimeter dus) scherm dat zich op de moderne multimediagebruiker richt. En ik ging kijken of hij gamend er ook een beetje mee door kan, en liefst net iets beter dan dat.

 

Uit de doos ermee


Elk verhaal heeft een begin en ook het deze, ik verschiet over de grootte van de doos (je moet weten, ik heb nog nooit een scherm groter gehad dan 4:3 19", zelfs geen CRT) en het gewicht van wat erin zit. Hier is ook alles standaard: het scherm zit mooi verpakt in een polystyreenen omhulsel (in de Zuiderse Nederlanden ook wel piepschuim genaamd) en ergens daarbij zitten de nodige kabels en papieren documentatie. Meer verwacht je ook niet voor €175. Functie boven vorm, dat viel meteen op.

 

 


Een eerste blik op het 24" scherm van Iiyama

 

Meteen valt op dat het scherm er heel dun uit ziet, wat natuurlijk komt doordat dit TN Panel (Twisted Nematic (de budgetvariant om LCD-schermen op te ontwikkelen: Wiki Info) ondersteund wordt door kleine LED lichtjes die als lichtbron het hele scherm doen werken. En iedereen weet dat LEDs de toekomst zijn qua verlichting, dus toppie dat Iiyama met zijn ProLite die trend alvast verder zet. Het grote voordeel ervan is dat de levensduur van het scherm aanzienlijk de hoogte in gaat en dat de kwaliteit gedurende de hele tijd gegarandeerd wordt. Plus, niet zo'n klein detail: het contrast tussen de verschillende kleuren kan warmer en dynamischer worden weergegeven.

 

Even de moersleutel en schroevendraaier uit de schuur halen om de stand te monteren en dan sluiten we hem op de computer aan. Nee, grapje, zo moeilijk is het allemaal niet. Gewoon je ruimtelijk inzicht (dit leidde bij mij weliswaar tot twee verwoede pogingen, zucht) gebruiken en je kan de voetstand gemakkelijk op het scherm vastklikken. Misschien best om wel met twee te werken, want de 4,4kg beginnen te wegen en liefst start je het scherm op zonder krassen of blutsen of deuken.

 

Wat ziet ie er gewoontjes uit


Nu staat de E2473HDS op mijn bureau, klaar om mijn ogen met haar eerste (bijna) 24"-scherm te verwennen. Eerste gedachte: hij ziet er niet bepaald innovatief uit. Zowel de stand als de rondingen van het scherm. Zo heb je er dertien in een dozijn. Het materiaal dat gebruikt werd, past ook goed op de prijs die aan het scherm kleeft, want alles glanst. En geloof me, een Bling Bling scherm, dat wil je niet. De zwarte kunststof - niet eens bijster stevig - weerspiegeld al het inkomende licht en op het scherm net van hetzelfde.

 

De eerste en grootste waarschuwing geef ik dus alvast nu mee: overweeg dit scherm enkel te kopen als je ook weet waar hij zal komen te staan. Met andere woorden, als je hem in de woonkamer zet net voor of achter een raam, en de zon valt een beetje binnen, dan wordt het quasi onmogelijk om te kunnen spelen zonder even, binnen, een zonnebril op te zetten. En geef toe, je bent helemaal niet hip genoeg om dat te kunnen verantwoorden aan je ouders of vrienden.

 

Over naar de eerste functies dan. Ook hier is Iiyama up-to-date, want alle bedieningen van je scherm gebeuren met de vinger. Zo moet je het scherm niet langer aan- of uitzetten met de druk van de knop, neen, daar zijn we als gemeenschap te lui voor geworden! Gewoon even rustig over gaan en dan doet hij wat je wil. Het menu dat je kan oproepen heeft alle onderdelen die je zou verwachten van een scherm, maar voegt ook niets nieuws toe.

 

  • Auto beeld correctie
  • Constrast/helderheid
  • Input kiezen (VGA, DVI, HDMI x2: hij heeft het allemaal)
  • Audio corectie
  • Kleuren correctie
  • Informatie
  • Manueel het beeld aanpassen
  • menu instellen (opgepast: geen Nederlands als taal mogelijk!)

 

De Auto Image Adjust, zoals het heet, is een functie die je als fervent gamer zeker gaat nodig hebben. Dit al zeker als dit je eerste widescreen zou worden en je dus jaren gewend bent van onder aspect ratio 4:3 te spelen. Sommige gamers willen hun instellingen behouden van zodra ze in het spel zijn, maar voor alle Windows-toepassingen wel gebruik maken van 16:9 (widescreen), en net hier wringt het Japanse schoentje. Je ziet bijvoorbeeld BenQ uitpakken met het heel gemakkelijk roteren tussen verschillende resoluties, die dan automatisch in het klein weergegeven worden (dus een 1024x768 zou als klein vierkant binnen je 16:9 scherm te zien zijn, met zwarte randen eromheen).

 


de voornaamste HDMI aansluiting van het scherm (DVI / VGA zijn ook mogelijk, geen zorgen)

 

Vechten tegen de Auto Image Adjust


Dit is de functionaliteit die je verwacht, maar wat je bij de ProLite krijgt is een Auto Adjust die het heel moeilijk heeft om zich te scalen naar je gewenste resolutie. Om zeker te zijn dat het niet aan de software lag, het spel dus, heb ik dit geprobeerd bij het meest recente game dat eraan zit te komen: Counter-Strike Global Offensive. Zelfs als ik van 1920 x 1080 (16:9) naar een lagere widescreen-resolutie wou gaan (vooral om mijn FPS te sparen, want ik beschik niet over de allerlaatste grafische kaart), leverde dit steevast foute hoeken op. Laat staan om van 16:9 naar 4:3 te gaan, want als je geluk hebt, wordt alles wel op je scherm weergegeven, maar zie je dat hij je hele scherm nog steeds benut. Weg met dromen over 4:3 dus.

 

Ik haalde het net al even aan, maar een tweede waarschuwing ook hier: doordat de auto image adjust zo slecht werkt, moet je vaak noodgedwongen in 1920 x 1080 blijven spelen. Allemaal goed en wel, maar dan moet je wel een recente computer hebben, anders wordt het vechten om stabiele FPS. Toen ik Quake Live - wordt in een browser gespeeld, dus zal nooit de hoogste grafische vereisten hebben - voor de eerste keer met de Iiyama startte, had ik moeilijkheden om boven de 100 FPS te geraken. En geloof me, dit is met een config die alle pracht en praal van de hand gedaan heeft. Dus, als je een recente pc hebt met een sterke grafische kaart, dan is dit the way forward zoals dat zo mooi heet. Indien niet, leer met minder FPS leven, zou ik zeggen.

 

Even gedaan met al dat slechte nieuws, krijg er haast een depressie van. Maar niet heus. Hoe halsstarrig de vorige problemen zouden kunnen zijn, je kan eromheen werken. Iets dat je niet zomaar kan aanpassen is de kwaliteit van de kleuren op zo'n scherm, dat is ofwel goed ofwel niet. En jongeuh, wat ziet alles er zo sappig en smakelijk uit op de ProLite. En dat met de fabrieksinstellingen, je kan hem zelfs nog een tikkeltje verbeteren door de Overdrive op 3 te zetten (onder contrast/brightness) en de kleurmodus op "warm" te zetten. Als je graag film kijkt, moet je op dit scherm de 1080p-versie van Kubricks A Clockwork Orange draaien, en het is alsof je een nieuwe versie bekijkt.

 


breed is hij ook niet echt, die Iiyama ProLite E2473HDS

 

Het meest positieve is het feit dat ik niet meer terug zou willen, ik zou mijn oud 19" LCD-scherm niet meer willen, nadat ik gezien heb wat voor diepgang en dynamiek de kleuren in de ProLite E2473HDS kunnen bereiken. Maarja, ik zal wel moeten.

 

Verwarring alom door ACR


Nog een functie waar ze bij Iiyama graag mee te koop lopen is de ACR. Dit staat voor Advanced Contrast Ratio en betekent gewoonweg dat je contrastinstellingen automatisch zullen worden aangepast, afhankelijk van waar je naar kijkt of hoe helder/donker een bepaald programma is dat je hebt openstaan.

 

Het klinkt leuk, het klinkt handig, maar het is het niet. Het idee erachter vond ik mooi, maar zowel bij het surfen op het internet, het chatten of het spelen van Quake Live, leek het duidelijk dat het meer frustratie dan wel hulp zal opleveren. Van zodra je een al te groot in-game contrast hebt in Quake (zal voor andere games net hetzelfde opleveren), probeert de ACR te overcompenseren. Dit zou de donkere hoekjes duidelijker moeten maken, maar op momenten dat je het niet wil, doet hij het ook. Bijvoorbeeld als je muur voor een stuk uit wit en zwart bestaat, en je met je muis over de muur gaat, wisselt het contrast voortdurend. Dit wordt zo irritant, zeker in een spel zoals Quake Live waar je door de mappen heen vliegt.

 

Idee goed dus, uitwerking een heel pak minder. Ik raad je dan ook aan om het altijd af te zetten, het mogelijke voordeel dat je ermee wint weegt niet op tegen de flitsende verwarring op je scherm. Je zou bijna horendol worden door het constante heen en weer wisselen van licht naar zwart (vooral in ruimtemappen zoals The Longest Yard).

 

Wat vind ik nu van de ProLite E2473HDS?


Alles is altijd een beetje relatief, en net dat mag je niet vergeten als we deze monitor bekijken. Ja, Iiyama geeft niets meer dan de pure basics: 24" scherm, LCD met LED backlight met 5ms vertraging (het wordt 2 ms als je de overdrive-instellingen juist zet). Niet meer, niet minder.

 

Geen fancy functies of design waar een BenQ of SamSung mee uitpakken, maar die monitoren kosten dan ook meteen €300 meer dan wat je bij Iiyama krijgt. Vergeet echter niet, die basics die ze aanbieden. Die zitten goed, die zitten zelfs heel goed. Ja, er zijn enkele minpunten aan, zoals de auto image adjust die niet juist werkt of het weerkaatsen van het licht en de ACR die voor geen meter werkt. Die dingen zijn niet top, maar alle zorgen ebben gezapig weg van zodra je 2 minuten alles ingesteld hebt en je kan genieten van de rijkheid aan kleuren.

 

Bij deze is de Iiyama ProLite E2473HDS dus het perfecte scherm voor iedereen die in groter formaat wil gamen, surfen of film kijken, maar er toch geen €500 voor over heeft. Je krijgt wat je koopt, het perfecte instapmodel voor de gamer die het net iets groter wil. Mits meer tijd en aandacht besteed werd aan de afwerking, had dit scherm zonder enige klachten top geweest. Nu blijft het bij een leuke kennismaking, een kennismaking waar je niet snel afscheid van wil nemen.

 

 

Nog een paar Foto's

 

 


de traditionele aansluitingen + een extra HDMI aansluiting vind je hier 

 


waar de power cable moet zitten, ook niet bijster origineel of innovatief 

 


een laatste blik op de Iiyama ProLite E2473HDS...blinken doet hij wel