Lof en toewijding wil ik Ruben Been gerust schenken, maar toch stel ik me enkele vragen rond zijn poging om de hele community te betrekken. Zo kwam hij bij het nieuwe, frisse NK-Gaming op het idee om via het uitermate populaire sociale medium, Facebook, alle mensen de kans te geven om hun favoriete games tot op de NK-Gaming 2012 te stemmen. Klinkt goed, toch? Is dat niet wat we willen, elke stem die ertoe doet, dat onze mening gehoord wordt, dat wij - jij en ik, geen elitair groepje zakenmensen die dollartekerns in hun ogen zien schitteren - kiezen wat er gespeeld wordt. Prachtig in zijn simpliciteit.

 

Nu, die simpliciteit was jammer genoeg net te eenvoudig. eSports is geen participerende democratie, het is geen Zwitserland waar alle politieke stemmingen met een meerderheid gestemd worden door alle meerderjarigen. Tuurlijk is het leuk om te denken dat onze mening gehoord moet worden, dat wat wij denken en zeggen, uitmaakt, dat het een verschil maakt. Het zou zelfs leuk zijn, maar dan moet zoiets wel correct verlopen.

 

En net daar gaan de Esportsbond.nl en NK-Gaming 2012 in de mist. De publieke poll, die nu voor een derde keer op Facebook liep, zorgde steeds voor controversiële resultaten. Dat FIFA12 en StarCraft II de eerste twee instanties wonnen, is verrassend, maar niet onmogelijk. De manier waarop was merkwaardig; zo kwam er bijvoorbeeld weinig respons op de tweede poll, totdat bekende Nederlander, Manuel Grubby Schenkhuizen, zich in het debat mengde en er bijna eenhandig voor zorgde dat hij weer naar de IeSF 2012 zou kunnen reizen. Een simpele tweet op Twitter of een post op Facebook en zijn tienduizenden volgers konden het pleit beslechten met een simpele muisklik.

 

Hetzelfde verhaal met de poll die eerder vandaag afsloot. Eerst werd er op Cadred.org een forumpost gemaakt die mensen opriep om te stemmen voor Counter-Strike: Source, dan kwam TEK-9.org, dé COD4 portaal in Europa, en werd een snelle winst voorspeld. Tot vrijdag de HLTV.org, Counter-Strike 1.6s portaalsite, zich ook mengde en er zelfs een nieuwspost aan wijdde op de voorpagina. Ten laatste nu zou duidelijk moeten zijn welke dwaasheden NK-Gaming begaan heeft.

 

Door een Nederlands Kampioenschap, waar toernooien georganiseerd worden voor Nederlandse spelers en/of teams, wordt er een poll georganiseerd die als doel te zien welke eSportstitels in Nederland het vaakst gespeeld worden. Wat moeten Cadred, HLTV of TEK-9 daar dan bij betrokken worden? De oplossing was nochtans voor de hand liggend. Beperk de poll tot mensen uit een bepaalde regio, zorg ervoor dat enkel Facebook-gebruikers uit de fysieke regio Nederland - en geloof me, Facebook weet wanneer jij vanuit Nederland, België, Kazachstan stemt. Dat was de enige vereiste waaraan de "Welke E-sporttitel zie jij het liefst op het NK Gaming 2012?"-poll aan moest voldoen.

 

Eigenlijk zouden daarom alle polls volledig moeten hermaakt worden, de resultaten zijn in essentie en zonder tegenspraak waardeloos. Hoe kan de NK-Gaming nu in goed geweten FIFA12, StarCraft II en Call of Duty 4 op haar evenement organiseren, als deze games niet eens zeker de meest gespeelde spelletjes zijn. De competitie tussen de internationale communities de laatste dagen had nooit als doel om een zo best mogelijke NK-Gaming 2012 te organiseren. De concurrentie onderling was het doel, HLTV.org wou zonder twijfel aantonen dat zij de grootste community binnen Europa hebben, dat ze groter zijn dan Call of Duty 4. Er was geen nobele wens of ideaal, "laten we onze Nederlandse broeders en zusters een handje helpen".

 

Deze internationale "wie heeft nu de grootste hangen"-competitie heeft geen positieve gevolgen. Dat promotie een grote rol speelt bij zulke wedstrijden, mag niet weerlegd worden. Had Quake Live gewonnen, op een correcte wijze, dan was ze waarschijnlijk toch nooit - in absolute cijfers - de grootste. Maar ze zou het wel het meest verdiend hebben, want alle Nederlandse leden van die kleine community zouden hun steentje bijgedragen hebben, om een gezamenlijk doel te bereiken. Dit is het soort ijverigheid waar de NK-Gaming naar op zoek was, lijkt me.

 


Wat hebben zij te zoeken bij een poll voor NK-Gaming?

 

Waarom ze niet meteen ingreep na de allereerste poll, blijft alsnog een raadsel, want ook zij moesten toch meteen inzien dat de Nederlanders al lang niet meer van tel waren? Als ik de poll waar Schenkhuizen zijn populariteit liet gelden, even snel bekijk, zou ik stellen dat zo'n 30% daadwerkelijk Nederlanders zijn. Niet eens een meerderheid, niet eens de helft. Wat is het nut dan nog? Wat kan de Esportsbond.nl hier nu mee? Natuurlijk kunnen ze aan sponsoren zeggen dat meer dan 6 000 mensen aan de laatste poll deelnamen, maar wat zijn sponsoren van een Nederlands Kampioenschap met "interesse" van 4 500 buitenlanders? De wedstrijd was oneerlijk en NK-Gaming werkte dit in de hand door hun poll zo ondoordacht op te zetten.

 

Ik applaudisseer Ruben Been nog steeds voor zijn inzet en zijn moed om NK-Gaming een nieuw imago te geven, maar het moet beter en het moet anders. Het lijkt mij vanzelfsprekend dat de huidige resultaten afgedankt worden en dat een nieuwe poll wordt opgestart waar enkel rekening wordt gehouden met een Nederlands publiek. Als dat niet via Facebook gaat, moet een andere oplossing gezocht worden. En als geen ander technisch middel bestaat dat dit mogelijk maakt, moeten ze gewoon zelf de knoop doorhakken en drie titels kiezen en de gevolgen ervan dragen. Het zou nog steeds veel eerlijker zijn dan wat er nu gebeurd is.

 

Laten we hopen dat de Esportsbond.nl ook deze keer naar zijn doelpubliek luistert.