het nieuwe HET van de eSports.BeNe scene?

 

-De waarschijnlijk meest prangende vraag is: wie of wat is PROG4MER? Kan je een kort beeld schetsen?


PROG4MER is gegroeid uit de vaststelling dat de Benelux op eSports nog altijd een dwerg is. De laatste jaren zijn de teams grondig geprofessionaliseerd maar een degelijke competitie ontbreekt nog. Met PROG4MER gaan we proberen die leemte te vullen door middel van de net aangekondigde League maar ook online cups en andere evenementen.

 

-Kan je de lezers ook even uitleggen wat jouw persoonlijke geschiedenis in eSports is, hoe je bij PROG4MER terechtgekomen bent?

 

Naast PROG4MER kunnen mensen mij kennen [als dusty, red.] van Defusekids en ik stond mee aan de wieg van LowLandLions. Een paar jaar heb ik het rustiger aangedaan, PROG4MER is dus mijn rentree. Concreet denk ik dat ik uit die ervaring weet wat er reilt en zeilt in eSports, vooral in de Benelux.  PROG4MER is al jaren een idee dat in m'n hoofd speelt, nu was het gewoon het moment om er effectief mee te starten.

 

-Hoe vergelijk je jezelf met de ESL Pro Series BeNeLux? Wat ken je van hen en wat wil PROG4MER anders doen?

 

Die vergelijking gaat niet op, persoonlijk denk ik dat wij een totaal ander model hebben als de ESL. PROG4MER werkt vanuit een lokaal perspectief en heeft niet de ambitie om een Europese speler te worden. Naast de cups en de evenementen hebben we toevallig ook een League.

 

Met PROG4MER denken we dat het belangrijk is eSports zo aangenaam mogelijk te maken voor alle partijen: spelers, toeschouwers, partners maar ook het grote publiek. Vandaar dat onze keuze van games hier ook rekening mee houdt. Hiermee heb ik niet gezegd dat we ons enkel gaan toeleggen op de "League games". In de cups die we op regelmatige basis gaan organiseren zullen ook andere games de revue passeren. Alles wordt duidelijker eens we goed van start zijn gegaan.

 


Filip Langerock nog ten tijde van LowLandLions bij Press Launch FIFA10 (c) LowLandLions

 

-Waar gaat PROG4MER de focus op leggen? Op streams, teams, geld, etc?

 

PROG4MER zal dit jaar vooral de focus leggen op het bouwen van een goede basis voor competitie in de Benelux. Seizoen 1 van onze League zal een goede graadmeter zijn voor het project dat wij voor ogen hebben. We hopen dan ook dat we veel constructieve feedback krijgen van de community om dit idee nog beter te maken.

 

-Een nieuwe liga die haast uit het niets komt en meteen met €10 000 loopt te zwaaien, iedereen vraagt zich waarschijnlijk af hoe legitiem dit allemaal is. Waar komt bijvoorbeeld het financiële vandaan, wie staat erachter als sponsor?

 

Dat er enige scepsis is over ons concept begrijp ik volledig. In het verleden waren er genoeg "initiatieven" die bleken op los zand gebouwd te zijn. Het enige wat ik kan zeggen dat het 10.000 euro prijzengeld nu al gegarandeerd is. Wij werken niet met entry-fees of moeten niet wachten op geld. Daarnaast: als je weet dat PROG4MER ontstaan is uit mensen die oa. LowLandLions en Western Wolves wisten op te zetten dan besef je ook wel dat wij geen lucht willen verkopen. PROG4MER is een idee gedragen door mensen met kennis van zaken en die teveel te verliezen hebben mocht dit alsnog fout lopen. De sponsors van het project maken we gedurende de komende weken bekend en zijn gekende namen in eSports.

 

-De komende kwalificatietoernooien, mag iedereen zich daar gratis en zomaar voor aanmelden? Zal het first-come-first-serve zijn, of wordt voor de al bestaande top teams met een invite-systeem gewerkt?

 

De kwalificatietornooien gaan een mix zijn van off- en online. En deze zijn ook per definitie gratis. Er zullen ook genoeg mogelijkheden zijn om je te kwalificeren, geen reden tot paniek dus. Het is in het voordeel van ons project dat we zoveel mogelijk mensen kunnen bereiken en positief stemmen over ons initiatief. Vandaar dat ook de topteams zich zullen moeten kwalificeren, geen invites dus.

 

-Zullen de finales ook offline gespeeld worden, of blijft het een volledig online only toernooi?

 

De finales zullen offline gespeeld worden. We ambiëren om elke finale van de vier games op een aparte locatie te doen. Meer informatie zullen we bekend maken als het zover is.

 

-Kan je alvast een tipje van de sluier lichten? Of een teaser lossen over welke games erbij zullen zijn?

 

Als ik de reacties op Gamelux lees dan zie je dat we een goede keuze gemaakt hebben van games. De games liggen in elk geval in het verwachtingspatroon. Meer informatie krijg je alsnog niet *knipoogt*.

 

-Alvast bedankt en we wensen jullie vanuit Gamelux veel succes toe met de BeNe-liga! Laatste woorden zijn aan jou:

 

Met dank aan Gamelux om partner te zijn in PROG4MER en dank aan de mensen die ons nu al een warm hart toedragen. Aan alle anderen: we zullen je in 2012 wel overtuigen!