Wat is FOM dan? Het staat voor het wel heel nineties klinkende Frag-O-Matic en profileert zich als de grootste en meest competitieve LAN binnen België. Eentje die eSports als tijdsverdrijf nog wel ziet zitten, maar er tegelijkertijd ook niet zijn volle gewicht er achterzet. Zo is het nog steeds onmogelijk om bepaalde buitenlandse teams een TUP-dienst (zodat je zelf geen pc hoeft mee te brengen) aan te bieden, zo worden belangrijke competitiematchen niet eens op het gigantische projectorscherm weergegeven, enzovoort.

 

Moet je FOM dan mijden als de pest? Voorlopig zou ik volmondig neen moeten schudden op die vraag. Voor wat de BeNeLux is, is dit best wel een goede plek om te vertoeven. Je kan met genoeg mensen deelnemen aan de compo's, de TOP 3 wordt ook steeds beloond met ofwel cash prijzen ofwel hardware vergoedingen. Het is enkel jammer, als je games zoals StarCraft II en League of Legends kent en weet dat Blizzard en Riot Games respectievelijk graag LANs ondersteunen, had de prijzenpot toch op z'n minst verdubbeld moeten zijn.

 

Op die manier kan je je verzekeren dat alle toppers van België en Nederland er wel zullen zijn, dat er misschien zelfs een buitenlands team de trip waagt, omdat er loon naar behoren is. Dat deze competities dan ook meer buitenlandse e-pers zou opleveren, daar lijken ze zich hier nog niet van bewust te zijn. Jammer, ja, maar misschien is het niet slecht om Frag-O-Matic net lokaal te houden? Een paar maandelijks treffen binnen de BeNeLux, een goede test voor ons eigen kunnen en een goede mogelijkheid voor jong talent om zich in een ontspannen sfeer zich te meten met de ervaren crème de la crème.

 


een vertrouwd zicht?

 

Tegelijkertijd kunnen beide Counter-Strike versies nog steeds rekenen op een goede volging, met zestien teams voor 1.6 en 33 voor Source. In hoeverre de teams die aanwezig zijn dit als een weekend vertier en plezier zien, of ze daadwerkelijk tactieken maken, zich voorbereiden en bepaalde verwachtingen koesteren, kan je moeilijk afleiden uit de voorlopig beperkte uitdaging in de Poules. Lijkt het niet vanzelfsprekend dat Antwerp Aces hun groep winnen en naar de playoffs gaan? Zal SYPHER ook niet maar weinig hinder ondervinden van een resem Vlaamse en Waalse 1.6 teams?

 

Wat valt er ons dan nu nog te beurt? In de komende uren zullen de teams en spelers beginnen stressen over het aantal matchen dat nog gespeeld moet worden en niet genoeg tijd om ze realistisch allemaal af te handelen. Daarna zullen de admins de meest belangrijke en interessante fase voorbereiden, namelijk de Bracket. In dit systeem blijven, de meest serieuze teams uit de groepen, diegenen die naar hier kwamen voor de competitie, over en gaan zij nadrukkelijk voor de prijzen strijden.

 

€750 (€1 000 hardware) voor Source, €600 hardware voor 1.6, €750 (€1 000 hardware) voor League of Legends en StarCraft II met 'enkel' €1 500 aan hardware. Dit maakt het voor de teams toch wel de moeite waard, ze zullen de kans dan ook niet laten schieten om een goede uitgangspositie te verwerven en zo weinig mogelijk steken te laten vallen.

 

Ook al kraait de middaghaan (ja, dat doen ze, zeker weten!) binnenkort, valt er nog maar weinig licht te bespeuren in de Oktoberhallen van Wieze. Maarja, zonlicht, dat wil een mens ook niet als hij een potje zit te gamen.